Ayhan Barut'tan orman yangınlarına karşı seferberlik çağrısı, "Ciğerlerimiz yanarken önlem için adım atmayanlar utansın"

"Yangına karşı AKP'nin tutumu kabul edilemez"

"Sorumlular istifa etmeli"

"Gece görüşlü hava araçları etkin kullanılmalı"

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, geçen yıl yaşanan orman yangınlarından ders çıkarılmadığını ve AKP iktidarının sorumluluğunu yerine getirmediğini belirterek, "Marmaris'te yine ciğerlerimiz yanıyor. Geçen yıldan ders almayan, önlem için adım atmayan iktidar ve sorumlular istifa etmeli. 1 Mayıs – 1 Kasım tarihlerini kapsayan yangın sezonu değiştirilip tüm yıla yayılmalı. Gecikmiş olunsa da yangına seferberlik başlatılmalı, Orman Genel Müdürlüğü'nün bütçesi arttırılmalı, küstürülen orman köylüsü refaha kavuşturulmalı ve Ata yadigarı olan THK desteklenerek aktif biçimde yangın mücadelesine dahil edilmeli. Havadan yangını söndürmek için akşamları ara verilen zamanı ortadan kaldırmak için gece görüşlü hava araçları kullanılmalı" dedi.

"YİNE HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK"

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangının sürdüğüne dikkat çeken Ayhan Barut, "Güzel ülkemizde ormanlarımız geçen yıl da alevlere teslim edilmişti. Yüz binlerce dönüm ormanlık alan kül olmuş, orman canlıları, evcil hayvanlar, bağ, bahçe, tarla, ahır ve evlerimiz yangına kurban gitmiş, bazı insanlarımız yaşamını kaybetmişti. Bunca yaşanan acı olaylara rağmen AKP iktidarı elinde çaresiz bırakılan ülkemizde yine yangına hazırlıksız yakalandık" diye konuştu.

"GECE GÖRÜŞLÜ HAVA ARAÇLARI KULLANILMALI"

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın orman yangınlarına karşı hazırlıkların tamamlandığı yönünde kamuoyuna açıklamalar yaptığını anımsatan Barut, sözde önlemlerin gerçek olmadığının Marmaris'teki yangında bir kez daha görüldüğünü ifade etti. Marmaris'te akşam saatlerinde başlayan yangına gece görüşü olmadığı için havadan helikopter ve uçakla müdahale edilemediğini, ancak gün aydınlanınca havadan müdahalenin başladığını dile getiren Barut, şunları kaydetti:
"Türk Hava Kurumu’nun (THK) 1969 model olduğu için ‘eski’ denilen uçakları geçen sene kullanılmamıştı ama bakanlık bu sezon biri 1963 ve diğeri 1962 model Chinook tipi helikopterleri yangın mücadelesinde kullanacağını duyurdu. Rusya’dan yangın söndürme uçağı getiren şirketin geçmişinde bu alanda faaliyet göstermediği ve tecrübesinin bulunmadığı ortaya çıkmıştı. Marmaris'te görüldü ki iktidar acılardan ders çıkarmıyor, etkin önlem almıyor. Yangınla ilgili iktidar vurdumduymaz bir tavır içinde. Bu tavırla yeni facialara davetiye çıkarıyor. Bu yanlış tutum terk edilmelidir. Derhal 1 Mayıs – 1 Kasım tarihlerini kapsayan yangın sezonu değiştirilip tüm yıla yayılmalıdır. Gecikmiş olunsa da yangına karşı kapsamlı adımlar atılmalı. Orman Genel Müdürlüğü’nün bütçesi arttırılmalı, küstürülen orman köylüsü refaha kavuşturulmalı ve Ata yadigarı olan THK desteklenerek aktif biçimde yangın mücadelesine dahil edilmelidir. Orman yangınlarıyla mücadelede olayın boyutunu büyüten aranın son bulması için gece görüşlü hava araçları etkin biçimde kullanılmalı, böylelikle 24 saat esasıyla mücadele kesintisiz sürmelidir."

Editör: TE Bilisim