HATAYLILAR ENDİŞELİ

CHP Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar, Hatay ’da meydana gelen yangında büyük kuşkular olduğunu söyledi. Bölgede yaşayan vatandaşların endişeli olduğunu ifade eden Başkan Parlar, yanan ormanların yerine gelmesinin çok uzun yıllar alacağına dikkat çekti.

CHP Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar, Hatay ’da meydana gelen orman yangınlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Parlar, yangının nasıl başladığının bilinmediğini belirterek, "Yangın ormanlık bir alanda başladı. Sebebi anlaşılamadı. Önce trafo patlaması denildi. Sonra elektrik kontağı denildi. Ağaçlık alandaki başlayan yangın rüzgarın etkisi ile havanın da kuru ve sıcak olması nedeniyle hızla büyüdü. En önemli neden tabi bu sıradan bir orman değildi. Etrafında iş yerleri benzin istasyonları ve siteler olan bir bölgede başlamıştı. Hızla büyüyen yangın aşağıya doğru İskenderun yönüne doğru ilerledi. Bazı siteleri etkiledi. Oradaki evlerden bazıları zarar gördü" dedi.

İNSANIN İÇİNİ PARÇALAYAN BİR GÖRÜNTÜ

Yangının kısa sürede büyüdüğüne işaret eden Başkan Parlar, "25 dakika içerisine büyüyen yangın bir anda yolun karşı tarafına sıçradı. Sıçradı mı yoksa karşı tarafta yeni bir alevlenme oldu bilmiyoruz! Üstelik karşı tarafta birden fazla yerde yangın başladı. İtfaiye ekipleri tabi şiddetli rüzgarın etkisi ile olaya hızla yetişmelerine rağmen kontrol altına almakta çok zorlandılar. Çevre illerden de itfaiye ekipleri yola çıktı. ama ekipler gelene kadar yangın bir hayli alanı kapsamıştı. Arsuz -İskenderun arasındaki çevre yolu iki tarafında iş yerlerinin çevresinde yanan bölgeler oldu ve bu arada çok büyük bir depo yanmaya başladı. Ve o bölgenin yanında bizim Kara Hüseyinli dediğimiz köyümüzün çevresinde gene yangın bir hayli büyüdü. Burada zarar gören evler oldu. Şiddetle yayılan yangın devam ederken hava araçları geldi. Hava araçları ile kısa sürede söndürüleceğini umut ediyorduk, ancak rüzgar o kadar şiddetliydi ki hava araçlarının uçması çok tehlikeli olduğunu, havadan müdahale yapılamayacağı söylendi. Bu büyük bir şansızlık oldu. Böyle bölgelerde aynı anda çıkan yangına ulaşımın çok zor olduğu bölgelerde sadece karadan müdahale yeterli olmadı. Yangın giderek arttı. O bölgede fabrikalar var. Çok güzel bir doğal güzellikte var. Orman içerisinde hayvanlar canlılar var. İnsanın içini parçalayan bir görüntü idi" dedi.

HERKES VARGÜCÜ İLE ÇALIŞTI

Yangını söndürmek için herkesin var gücü ile çalıştığını aktaran Başkan Parlar, bölge halkının da söndürme çalışmalarına yardım etmek istediğini ancak can güvenliği nedeni ile vatandaşların evlerini terk etmelerinin istendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bir anda mahallede başlayan yangın hem İskenderun hem de Arsuz'un mahallelerini kapsayacak şekilde genişledi. Ve gün içerisinde bu yangın devam etti. Yaklaşık 20 kadar evde zarar var. Büyük bir depo, 6-7 tane fabrika, fabrikalarda belki kısmi yangın var ama ciddi bir şekilde maddi kayıp olduğunu söyleyebilirim. Ama 300-400 hektar alan maalesef çok ciddi zarar gördü. "

CHP HEYETİ HEMEN BÖLGEYE GİTTİ

CHP genel merkezinden bir heyetin hemen bölgeye geldiğini anımsatan Başkan Parlar, "Biz Cumartesi sabahı hemen yangının başladığı ertesi sabah, daha yangın söndürülmemişti. CHP genel merkezinden bir heyet buraya yetişti. Genel sekreterimiz, genel başkan yardımcımız geldiler. Biz zaten oradaydık. Milletvekillerimiz, büyükşehir belediye başkanımızda oradaydı. Yerel yöneticilerimiz ile beraber, bazı meclis üyelerimiz ile beraber yangın bölgesinde hem soğutma çalışmalarını izledik. Yangından zarar görmüş olan siteleri, evleri vatandaşları ziyaret ettik. İçler acısı bir durum idi. Yangının birden birkaç bölgede çıkması tabi aklımıza sadece hava koşulları ya da elektrik kontağından çıkmış bir yangın değildi. Acaba işin içinde bir sabotaj var mı kuşkusu yarattı. Tabi bunu araştırmak resmi kurumların görevi. Oradan çok kesin bir neden açıklama maalesef duyamadık. Onlarda tam bilmiyorlar. Araştırıyorlar. Delilleri topluyorlar ama şuana kadar sabotaj olma ihtimali yüksek olmakla birlikte kim tarafından yapıldığı konusunda henüz kesin bir bilgi yok" dedi.

ACİLEN SONUCA BAĞLANMASINI BEKLİYORUZ

Bölge halkının tedirginliğinin sürdüğünü aktaran Başkan Parlar, şöyle devam etti: "İki gözaltı var idi. Ancak onlarda şüpheli vatandaşlar. Yani ihbar üzerine, şüpheli davranışları üzerine yakalanmış olan insanlar ama henüz kesin bir delil yok. Herhalde sorgulamaları devam ediyor. Ancak kesin bir sonuç elde edilebilmiş değil. Bizlerde bu olayların acilen sonuca bağlanmasını bekliyoruz. Çünkü Hatay ’da bu kadar üst üste yangınların çıkması gerçekten hem halkımızı ciddi bir şekilde üzüntüye boğuyor ve kuşku duyuyor. Dün biz bu korkuyu yangın tamamen söndürüldükten sonra da gezdiğimiz bölgelerde de yaşadık. 'Biz artık evimizde nasıl uyuyacağız' diyorlar. Yani her an bizim yanımızda henüz yanmayan koruluklar, ormanlık alanlar var. Acaba bu gece bizim evimizi, bölgemizi de yakabilirler mi diye bir huzursuzluk oldu. İtfaiye araçlarımız artık o bölgeyi terk etmiyor. Böyle bir sabotaj ihtimaline karşı bekliyorlar"

CAN KAYBI OLMAMASI ÇOK ÖNEMLİ

Vatandaşın maddi kayıplarının giderilmesi gerektiği dile getiren Başkan Parlar, "Şuanda devam ediyor çalışma. Tabi resmi makamlar bu konuda hem valilik hem AFAD hasar tespit çalışmaları yapıyor. Açıklanan bir rakam yok. 20 civarında ev, fabrikalardaki zararın boyutunu bilemiyoruz. Büyük bir deponun yandığı rivayetleri var. sadece o depo için söylüyorum 10 milyon dolar gibi falan. Ama tabi ki maddi zarar karşılanır, can kaybı olmaması çok önemli. Evlerdeki maddi hasar devlet karşılanmalı. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermeye çalışacaklardır. Ama o yanan ormanların, ağaçların tekrar eski haline gelmesi tabi yıllar alacaktır" dedi.

Editör: TE Bilisim