CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Bulut, “Cumhuriyet değerlerinin bilinçli bir şekilde aşındırılmaya ve tahrip edilmeye çalışıldığı günümüzde Adana, 101 yıl önce bağımsızlığa ve Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’e nasıl sahip çıktıysa bugünden yarına da bu topraklara ve bu değerlere sahip çıkacaktır” dedi.

CHP’li Bulut’un yazılı basın açıklaması:

5 Ocak, Adana ve Adanalı hemşerilerim için azmin, kararlılığın, birlik olmanın, birbirine kenetlenmenin tarihidir.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde işgalden zafere, zaferden Cumhuriyete giden bu aydınlık yolda yürüyen Adanalıların onur günüdür, gurur günüdür. 101 yıl sonra da bu onuru, bu coşkuyu aynı heyecanla bir kez daha kalbimizde hissediyoruz.

Bugün yalnızca Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşu olarak değil, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir gün olarak da tarihte yerini almıştır.

31 Ekim 1918'de Adana'ya gelen Atatürk, İskenderun'a çıkartma yapacak İngiliz ve Fransızlara ateş açma emrini vermiştir.

Tarihi açıdan Adana'dan verilen bu ilk emir Kurtuluş savaşının ilk emridir.

Atatürk, bu durumu şu veciz sözleriyle toplum ve tarih önünde kanıtlamıştır:

"Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur."

 

Ancak bu önemli günleri sadece hatırlamakla yetinmemeliyiz. Cumhuriyetin hangi şartlar altında kurulduğunu gelecek nesillere anlatmalı, bu emanete sahip çıkmalıyız.

Cumhuriyet değerlerinin bilinçli bir şekilde aşındırılmaya ve tahrip edilmeye çalışıldığı günümüzde Adana, 101 yıl önce bağımsızlığa ve Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’e nasıl sahip çıktıysa bugünden yarına da bu topraklara bu değerlere sahip çıkacaktır.

Atatürk, başta olmak üzere, vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin bağımsızlığı, huzur ve refahı için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılını kutluyor, tüm Adanalı hemşerilerime saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Bu onur Adana’mızın, bu gurur hepimizin…

Editör: Haber Merkezi