CHP'li Bulut: Sağlık Bakanlığı, sağlık emekçilerinin mağduriyetlerini giderecek adımlar atmalı, istifaları durdurmalıdır.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, salgın sürecinde art arda yaşanan hekim ve sağlıkçı istifalarını Meclis gündemine taşıdı. Bulut, “Sağlık Bakanlığı, sağlık emekçilerine yönelik verilen sözleri tutmalı, mağduriyetleri giderecek adımlar atmalı, istifaları durdurmalıdır” dedi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, salgın sürecinde art arda yaşanan hekim ve sağlıkçı istifalarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, Sağlık Bakanlığının koronavirüs salgınında artan iş yükü yüzünden sağlıkçıların emekliliğini ve istifasını yasakladığı genelgenin 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlükten kaldırıldığını hatırlattı. Bulut, genelgenin kaldırılması sonrası birçok ilde hekimler ve sağlık çalışanlarının istifa ettiğini belirtti.

İSTİFALARIN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Bulut, “Covid-19 nedeniyle artan iş yükü ve uzun nöbetler nedeniyle ‘hakları ödenmez” denilen sağlık emekçileri tükenmişlik sendromu yaşamaktadır. Sağlık emekçilerine verilen sözlerin tutulmaması, ağır çalışma koşullarının düzeltilmemesi, döner sermaye primlerinin düşürülmesi, ek ödemelerin yapılmaması, ek ödemelerde ayrımcılık yapılması, yapılan ek ödemelerin geri istenmesi, Covid-19'un meslek hastalığı sayılmaması, sağlık alanında yeterli atamanın yapılmaması, sağlık emekçilerine yönelik şiddet, istifaların en önemli nedenidir” dedi.

HALK SAĞLIĞI DA TEHLİKEYE ATILIYOR

Sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmemesi durumunda vatandaşın da mağdur olacağının altını çizen Bulut, bu durumun halk sağlığını da tehlikeye atacağını kaydetti. Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık emekçilerine verdiği sözleri tutmasını, mağduriyetleri giderecek adımlar atmasını istedi.

KAÇ SAĞLIK ÇALIŞANI İSTİFA ETTİ

CHP’li Bulut, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Genelgenin yayınlandığı 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren kaç doktor ve sağlık çalışanı istifa etmiştir? Kaç doktor ve sağlık çalışanı emekli olmuştur?

-Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının branşlarına ve unvanlarına göre dağılımı nedir?

-İstifa eden hekim ve sağlık çalışanlarının şehirlere göre dağılımı nedir?

ALINAN ÖNLEMLER NELERDİR?

-Devlet hastanelerinden istifa edip de özel sektöre geçen, yurt dışına giden sağlık çalışanı sayısı nedir?

-Salgın sürecinde sözleşmesi feshedilen aile hekimi sayısı nedir?

-Pandemi sürecinde doktorlara ve sağlık çalışanlarına yapılan ek ödeme toplam ne kadardır?

-Sağlık Bakanlığı olarak istifaların önüne geçmek için alınan önlemler nelerdir?

Editör: TE Bilisim