CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ilaç sıkıntısının sebeplerini sordu. Bulut’a yazılı yanıt veren Koca, “Ülkemiz özelinde genele matuf ve süreğen bir sorun bulunmamaktadır" dedi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya eczanelerdeki ilaç bulunmamasının nedenlerini sordu. Bulut’a yazılı yanıt veren Koca, "Ülkemizde son bir yılda piyasaya arz edilen ilaç sayısı kutu bazında bir önceki yıla nazaran yüzde 13.5 oranında artarak 2.6 milyar kutuya ulaşmış olup global düzeyde yaşanan tedarik sıkıntılarından farklı olarak ilaçların piyasaya arzında ülkemiz özelinde genele matuf ve süreğen bir sorun bulunmamaktadır" dedi.

İLAÇ KITLIĞI YAŞANIYOR

Bakan Koca’nın yanıtını değerlendiren Bulut, Türkiye’de adı konulmamış bir ilaç kıtlığı yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“Vatandaş eczaneye gittiğinde bir eczaneden tüm ilaçları alması mümkün değil. Şu anda eczane raflarında beş ilaçtan bir tanesi yok. Tespit edebilen 650 kalem ilaç eczane raflarında yok. Bu ilaçların içerisinde kanser ilaçları, diyabetik ilaçlar, grip ilaçları olmak üzere aklınıza gelecek tüm gruplarda ilaç eksikliği var. Önemli hastalıklar, basit hastalıklar da dahil olmak üzere… Tüm bunlar yaşanırken iktidar kanadı bu sorunu yok sayıyor. İlaç fiyatlarına zam yaparak bu sorunu çözebileceğini sanıyor.

Türkiye’de ilacın fiyatlaması Euro kuru üzerinden yapılıyor. Şu anki fiyatlandırma kuru 7.86.  Yani reel kurun yarısından daha az. O nedenle Türkiye’de yeterince ilaç üretilmiyor ya da ithal edilemiyor; bunun çözülmesi gerekiyor. Ancak ilaç sorununu yok sayarak çözme şansınız yok. Vatandaş eczanede ilaç bulamıyor; eczacı da sıkıntıda.”

Editör: Haber Merkezi