CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 2002 yılında iktidarı yüzde 29,75 oranında yıllık enflasyonla devralan AKP’nin, uyguladığı akıl ve bilim dışı ekonomi modelleriyle enflasyonu yüzde 36,08’e yükselttiğini söyledi. Bulut, Türkiye’nin enflasyon oranında 45 Avrupa ülkesi arasında birinci olduğunu, dünyada da sekizinci olduğunu kaydetti.

 ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ekonomik kriz, döviz kurundaki yükseliş ile birlikte TL’nin sürekli değer kaybetmesi, ardı ardına gelen fahiş zamların vatandaşın mutfağında yangın çıkardığını söyledi. İktidarın uyguladığı akıl ve bilim dışı ekonomik modelleriyle enflasyonu yükselttiğini kaydeden Bulut,  2017 yılından bu yana çift haneli oranlarda seyreden enflasyon 2021 yılında yüzde 36,08’le 2001 krizinden sonraki dönemin en yüksek noktasına yükseldiğini kaydetti.

DÜNYA’DA 8.’YİZ

AKP’nin 2002 yılında iktidarı yüzde 29,75 oranında yıllık enflasyonla devraldığını kaydeden Bulut, 2021 yılında sadece Venezuella, Sudan, Lübnan, Suriye, Surinam, Zimbabve ve Arjantin’de enflasyonun Türkiye’nin üzerinde yer aldığını belirtti. Geri kalan 176 ülkenin enflasyonunun Türkiye’nin altında kaldığını belirten Bulut, bu oranla dünya ülkeleri arasında 8.’yiz” dedi.

Enflasyon sıralamasında 45 Avrupa ülkesi arasında da birinci olduğumuzu belirten CHP’li Bulut, Türkiye’yi takip eden ülkelerin yüzde 12,44’le Moldova, yüzde 12,2’yle Estonya ve yüzde 10,3'le Belarus ve Litvanya olduğunu kaydetti. 40 ülkede yıllık enflasyonun tek hanede kaldığını söyleyen Bulut, “Bizi takip eden ülkelerin yıllık enflasyonu neredeyse bizim 1/3’ümüz kadar. Türkiye sadece aralık ayındaki enflasyonla bile diğer 44 Avrupa ülkesinin yıllık enflasyonunu geride bıraktı” dedi.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI ENFASYONA EZDİRİLDİ

CHP’li Bulut şöyle devam etti:

Dolar 18 TL iken yapılan zamların, dolar kuru düştükten sonra geri alınmaması, üzerine yılbaşında ve öncesinde temel ihtiyaç malzemelerine yapılan fahiş zamlar karşısında maaşlar cebe girmeden kuşa döndü. Enflasyon son 19 yılın rekorunu kırarken yüzde 2.5 ek zam, memurla dalga geçmektir. İktidar, milyonlarca emekliyi kaderine, açlığa, sefalete terk etmiştir. Memur ve emekli, enflasyona ezdirilmiştir. En düşük emekli maaşının asgari ücret tutarında olmasını sağlayacak yasal düzenleme bir an önce Meclis’in gündemine gelmelidir.

Editör: TE Bilisim