CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecini gizli kapaklı, kamuoyunu yanıltıcı bilgilerle yürüttüğünü belirterek, en azından aşı sürecinin şeffaf yürütülmesi çağrısı yaptı. Aşının bireysel değil toplumsal bir karar olduğunu söyleyen Bulut, “Toplumda bir güvensizliğin oluşmaması için, halk sağlığını yakından ilgilendiren aşı sürecinde kamuoyu detaylı ve açık bir şekilde bilgilendirilmeli” dedi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, siyasi iktidarın pandemiyle mücadelede başarısız olduğunu söyledi. Mart ayında ülkemizde görülen COVID 19 vakalarıyla birlikte toplum sağlığını hiçe sayan iktidarın, pandemiden siyasi bir rant elde etmenin peşine düştüğünü kaydeden Bulut, maske, grip aşısı ve PCR testleriyle ilgili sınıfta kaldığını kaydetti.

PANDEMİ SÜRECİNİ YÖNETEMEDİLER

Medikal maskenin satışının yasaklanması, genelgeyle zorunlu tutulmasına rağmen iktidarın halka 5 tane bedava maskeyi dağıtamadığını, grip aşısının yeterince tedarik edilemediğini, riskli gruplar olarak nitelendirilen 65 yaş üstü vatandaşların ve kronik rahatsızlığı bulunanların aşı olamadığını belirten Bulut, fahiş PCR testi fiyatları nedeniyle de vatandaşın özel hastanelerin inisiyatifine bırakıldığını hatırlattı.

AŞI YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Benzer sürecin COVID19 aşısında da yaşandığını kaydeden Bulut, 11 Aralık’ta geleceği söylenen aşıların ülkeye gelmesinin yılbaşını bulduğunu bildirdi. Bu süreçte vatandaşın gözünde güvenilirliğini yitiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Aralık ayında en az 10 milyon hatta 20 milyon doz aşının yapılacağını söylediğini kaydeden Bulut, Ocak ayının ortasına gelindiğini ancak aşı olan tek bir vatandaşın olmadığını, diğer ülkelerin aşı uygulamasına başladığını bildirdi. Gelen aşıların sadece 3.5 milyon olduğunu belirten Bulut, iktidarın bir aşılama planı olmadığını, yanlış bilgilerle kamuoyunu yanılttığını ifade etti. Günde 1.5 milyon aşı yapılmasının mevcut durumda hayal olduğunun altını çizen Bulut, Sağlık Bakanı Koca’ya en azından aşı sürecini, siyasi saiklerle değil de bilimsel kriterler ve etik değerlerle yürütme çağrısı yaptı.

TOPLUMDA GÜVENSİZLİK OLUŞMAMALI

Aşının bireysel değil toplumsal bir karar olduğunu, aşı reddinin bireysel değil toplumsal bir tehdit oluşturduğunu kaydeden CHP’nin eczacı kökenli milletvekili Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın yeteri kadar aşı temin etmek için acil adımlar atmasını ve toplumun çoğunluğuna bir an önce uygulanmasını istedi. Bulut, “Toplum sağlığını koruyabilmemiz için nüfusun yüzde 60’ını aşılamamız lazım. Maalesef iktidarın aşı sürecini de şeffaf bir şekilde yürütmediğini görüyoruz. Bakan Koca’nın bir dediği diğerini tutmuyor. Bu durum da vatandaşta aşıya karşı bir güvensizlik oluşmasına neden oluyor. Toplumda bir güvensizliğin oluşmaması için, halk sağlığını yakından ilgilendiren aşı sürecinde, aşıya erişim koşulları ve aşılama takvimi konusunda kamuoyu ve uygulayıcılar detaylı ve açık bir şekilde bilgilendirilmelidir. Aşılama sürecinde vatandaşın kafasında herhangi bir soru işareti oluşmaması için şeffaf olunmalıdır” dedi.

Editör: TE Bilisim