Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Gebeceler Kasabası’nda yaşanan hukuksuzluğu dile getirdi.


AKP YİNE MİLLETİN İRADESİNİ YOK SAYDI


Gebeceler Kasabası’nda AKP’nin kendi istediği aday seçilemeyince “millet iradesini yok saydığını” kaydeden Milletvekili Burcu Köksal, “Afyonkarahisar iline bağlı Gebeceler Kasabası’nda AKP’li Belediye Başkanı Hüseyin Toğulluk’un 16 Eylül 2022 tarihinde mazbatası iptal edildi. Belediye Meclisi 26 Eylül 2022 tarihinde toplanıyor ancak AKP’li 4 belediye meclis üyesi toplantıya katılmadığı için toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı gerekçesiyle tutanak düzenleniyor çünkü toplantıya 5 belediye meclis üyesi katılıyor. Burada Belediye Meclisi 9 üyeden oluştuğu hâlde mazbatası iptal edilen Belediye Başkanı da sanki belediye meclis üyesiymiş gibi, göreve devam ediyormuş gibi 10 kişi üzerinden hesaplama yapıldığı için “Salt çoğunluğa ulaşılamamıştır.” diye tutanak düzenlenip 2’nci toplantıya çağırılıyor ve hukuksuzluk da aslında burada başlıyor ve diğer oturumlarda da devam ediyor.” diye konuştu.


AÇIKÇA GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU İŞLENİYOR


“Açıkça görevi kötüye kullanma suçu işleniyor.” diyen Milletvekili Köksal, “İkinci Oturum 29 Eylül 2022’de yapılıyor. Burada toplantıya 6 kişi katılıyor ve Meclis toplanıp oylamaya gidiyor 5 oy bir bağımsız belediye meclis üyesine çıkıyor, 1 oy AKP'li belediye meclis üyesine çıkıyor; seçimde sonuç alınamıyor. Meclisi Başkan Vekili olarak yöneten AKP'li meclis üyesi toplantıyı 6 Ekim 2022 tarihine gün veriyor yani bir hafta sonrasına toplantı tarihi veriyor. 6 Ekimdeki oylamada da 9 belediye meclis üyesi toplantıya katılıyor ancak bu oylamada da 5 oy bağımsız belediye meclis üyesine, 4 oy AKP'li belediye meclis üyesine çıkıyor yani kanunun aradığı çoğunluk sağlanamıyor. Bu sefer AKP'li belediye meclis üyesi toplantı tarihini  dört gün sonraya yani 10 Ekim 2022 tarihine veriyor. Bu oturumda 5 oy bağımsız belediye meclis üyesine çıkıyor ve aslında, bize göre, kanunun aradığı salt çoğunluk sağlanmış oluyor. Çünkü 9 üyenin 5 oyunu almış oluyor ancak salt çoğunluğu 10 olarak hesap ediyor AKP'li başkan vekili ve çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle diğer oylama için üç günlük süreyi veriyor. Ondan sonra da 4’üncü oylamaya geçilmeden on beş günlük yasal sürenin dolduğu gerekçesiyle kayyuma götürülüyor. Yani burada, hukukçu olarak söylüyorum, kanaatimce açıkça görevi kötüye kullanma suçu işleniyor. Bir haftalık, üç günlük, beş günlük süreler verilerek aynı kasabada yaşayan belediye meclis üyelerinin bir günde seçebileceği belediye başkanı seçimi yaptırılmıyor, 4’üncü oylamaya dahi götürülmüyor. Niye?” şeklinde konuştu.
SÜREÇ YARGIYA İNTİKAL ETTİ, BAĞIMSIZ MAHKEMELERİN OLDUĞUNA İNANIYORUM
Milletvekili Burcu Köksal konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Çünkü ilk 3 oylamada yapılan hukuksuzluklar 4’üncü oylamada yapılamayacak. Çünkü Belediye Kanunu 45’inci maddesi diyor ki: “Dördüncü oylamada en fazla oyu alan belediye meclis üyesi başkan seçilecek.” İşte, AKP’nin tek karın ağrısı bu çünkü 9 üyenin 5’i 1 Belediye Meclis üyesinde diretiyor, AKP kendi adayında diretiyor. Belediye Meclis üyelerine her türlü baskı kuruluyor. Hatta bunlar seçilmiş oldukları siyasi parti olan Milliyetçi Hareket Partisi’nden istifa ediyorlar, bağımsıza düşüyorlar ama yine de baskılara, hiçbir şeye boyun eğmiyorlar, dik duruyorlar. Peki, AKP ne diyor? “Benim dediğim olmazsa kayyum olacak.” diyor. “Milletin iradesi değil AKP’nin iradesi olacak.” diyor ve seçilmiş Belediye Meclis üyelerinin, dolayısıyla Gebecelerli hemşehrilerimin iradesini yok sayıyor. Bugün süreç yargıya intikal etti, ben mahkemede hâlâ hâkimler ve savcılar olduğuna inanıyorum ve onlara sesleniyorum. Onlara sesleniyorum: Lütfen, lütfen. Bağımsız mahkemelerin olduğuna inanıyorum, bunun için söylüyorum. Çünkü oylamayı yaptıran ve Meclisi Başkan Vekili sıfatıyla yöneten AKP’li Belediye Meclis Üyesinin, çevresine AKP’li bir vekilin ceza almayacağı, bu konuda görevi kötüye kullanmaya ilişkin bir emsal karar olmadığını söylediği iddia ediliyor. Umarım bu iddia doğru değildir. Ama şunu söyleyeyim Gebecelerli hemşehrilerim, hiç merak etmeyin, sekiz ay sonra Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olacak ve biz yargı bağımsızlığını tesis edeceğiz. Siz Gebeceler’de her şeyi yaptınız ama tutunamadınız. Çok yakında hukuksuzluğun alenilikten utanmadığı bu dönemi millet sandığa gömecek ve Gebeceler’i kayyuma götürmeye çalışanları ne halk ne de bu tarih affetmeyecek.”

Editör: Haber Merkezi