Muğla'nın Ula ilçesi Gökova, Yeşilova ve Ataköy mahallerinde geçtiğimiz gün çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Sarp ormanlık alanda çıkan yangınının rüzgarın da etkisiyle yayılması sonucunda yaklaşık 50 hektarlık ormanlık alan yok oldu.

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, CHP Ula İlçe Başkanı Hüseyin Özcan ile birlikte yangının çıktığı alanda incelemelerde bulundu.

2-1

Orman yangını ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi alan Erbay, yangının söndürülmesi için mücadele eden Orman Genel Müdürlüğü personeline, itfaiye personeline, belediye personeline, gönüllülere ve bölge halkına teşekkür ederek, Muğla halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.

Muğla’da daha önce bu tür felaketlerin yaşandığını hatırlatan CHP’li Erbay, “Bu tür yangınlara karşı kapsamlı bir planlama yapılarak tedbirler önceden alınmalıdır. Bilimsel yöntemler kullanılarak, bölgenin yangınlara karşı korunabilmesi ve yangınlara etkin müdahale edilebilmesi için stratejik bir plan hazırlanmalıdır. Yaşadıklarımızdan ders çıkarmalıyız. Doğamızı, ormanlarımızı yok eden orman yangınlarına karşı ancak böyle mücadele edebiliriz.” dedi.

Ula’da çıkan orman yangınında hava karardığında müdahale edilemediğini ifade eden Erbay, orman yangınlarına gece müdahale etme konusunda hala eksiklikler yaşandığını söyledi.

Yangının sarp ve dağlık bir alanda başladığını belirten CHP’li vekil, “Yangın bölgesinde yangın emniyet şeritlerinin ve yangın yollarının olması, araçların ve personelin karadan bu bölgeye kolaylıkla ulaşmasına ve yangına müdahale etmesine imkan sağlamıştır. Daha önce birçok kez söylemiştik. Orman yolları ve yangın emniyet şeritleri karadan müdahale edilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu konuyu TBMM gündemine de taşıdık. Bu yangın bir kez daha göstermiştir ki karadan müdahale için acilen kapsamlı bir şekilde orman yolları ve yangın emniyet şeritleri, Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesi hakkında yönetmelik çerçevesinde arttırılmalıdır. Bu kışı verimli bir şekilde değerlendirmeli ve gelecek yıllara hazırlıklar yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de birçok bölgenin orman yangını riski taşıdığını ve bu nedenle orman yangınlarına hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Erbay, şunları kaydetti; “Türkiye’nin birçok bölgesinde ve Muğla’da yaşanan orman yangınlarının bir daha yaşanmaması için bu yangınlardan dersler çıkarılması gerekiyor. Buradan bir çağrı yapıyorum. Bu kışı verimli bir şekilde geçirerek, bilimsel bir çalışmayla gerekli önlemleri alalım. Dünyadaki örnekleri inceleyelim, ülkemizde ve dünyada bu konuda çalışmalar yapan akademisyenleri, bilim insanlarını bir konferans düzenleyerek davet edelim. Onlardan görüş alalım.”

Editör: Haber Merkezi