CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ ALİ HAYDAR HAKVERDİ YAĞLIK AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Ali Haydar HAKVERDİ, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ile taban-tavan fiyatı henüz belirlenmeyen ve bu konuda mağduriyet yaşayan yağlık ayçiçeği üreticilerini Ticaret Bakanı Mehmet MUŞ’ a sordu.

ÇİFTÇİLER ARTAN GİRDİ MALİYETLERİNE RAĞMEN ÜRÜNLERİNİ DEĞERİNDE SATAMIYOR

Hakverdi yaptığı açıklamada; “Yaşadığımız ekonomik kriz içerisinde yüksek enflasyon nedeni ile alım gücü düşen tüketiciler, marketler ve pazarlardaki fiyatların altında ezilmektedir. Öte yandan yeterli desteği alamayan çiftçilerimiz ise artan girdi maliyetleri yükselmesine rağmen ürünlerini değerinde satamamaktadır. Bu mağduriyeti yaşayanların başında da yağlık ayçiçeği üreticileri gelmektedir. Ne yazık ki tarım üreticilerinin tohumdan gübreye, ilaçtan mazota kadar tüm girdi maliyetleri bir yılda, iki katından fazla artarken yağlık ayçiçeği üreticileri ürünlerine ticaret borsalarında neredeyse geçen yılla aynı fiyatlara alıcı bulmaktadır.” dedi.

ÇİFTÇİLER TÜCCARLARIN İNSİYATİFİNE BIRAKILDI

Hakverdi; “Ticaret Bakanlığı’na bağlı birliklerin taban ve tavan fiyat belirlemesindeki gecikme, ayçiçeğinin uzun süre muhafaza edilememesi gibi nedenlerden kaynaklı üretici mahsulünü ziyan olmasın diye bölgesindeki tüccarlara ederinin altında satmak zorunda kalmaktadır. Birliklerin fiyat açıklamalarındaki gecikme nedeni ile çiftçi her yıl mağdur edilmektedir. Yağlık ayçiçeği üreticileri, artan maliyetler ve ürünlerin marketlerdeki satış fiyatları düşünüldüğünde zarar etmekte ve yeterli desteği alamamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Hakverdi’nin Ticaret Bakanı Mehmet MUŞ’ a yönelttiği sorular şöyle;

1-  Bakanlığınız tarafından yağlık ayçiçeği üreticilerinin fiyat belirlenmesindeki gecikmelerden kaynaklı yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi adına herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?

2- Yağlık ayçiçeğinin taban ve tavan fiyatlarının belirlenmesindeki gecikmenin nedeni nedir?

3- İlerleyen yıllarda, önceki yıllarda yaşanan mağduriyetlerin yaşanmaması adına taban ve tavan fiyatlarının hasat başlamadan önce belirlenmesi için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

Editör: TE Bilisim