CHP’Lİ HAKVERDİ, MOTORLU KURYELERİN ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURAN HIZ PUANLAMASI UYGULAMASINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, fazla mesai yükü altında ezilen on binlerce kuryenin sorunlarının araştırılması, bu yönde kanuni düzenlemelerin yapılması ve bir yol haritasının belirlenmesi amacı TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

EVE KAPANMALARLA BİRLİKTE İNSANLAR EVLERİNDEN ÇALIŞMAYA BAŞLARKEN; MOTORLU KURYELERİN İŞ YÜKÜ VE ÇALIŞMA ŞARTLARI İSE ÇOK DAHA ÇETİN BİR HALE GELMİŞTİR.

Ali Haydar Hakverdi TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede “Teknoloji, özellikle son yıllarda hayatımızı çok daha kolaylaştırır bir boyut kazanmıştır. Günümüzde insanlar, özellikle kentlerde, neredeyse tüm ihtiyaçlarını internet üzerinden gidermektedir. Pandemi ile birlikte eve kapanmalar hayatımıza girmiş ve tüm ihtiyaçlar internet üzerinden giderilmek durumunda kalınmıştır. Eve kapanmalarla birlikte insanlar evlerinden çalışmaya başlarken; motorlu kuryelerin iş yükü ve çalışma şartları ise çok daha çetin bir hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

GEÇTİĞİMİZ YIL TÜRKİYE’DE PANDEMİ İLE BİRLİKTE 200’ÜN ÜZERİNDE MOTORLU KURYE, NE YAZIK Kİ HAYATINI KAYBETMİŞTİR.

Hakverdi yaptığı açıklamada “ Teknolojinin hayatımıza bu denli dahil olmasıyla birlikte, internet üzerinden çeşitli uygulamalar ile ürünlere ulaşım daha da kolaylaşmıştır. Ürünlere ulaşırken kalite ve fiyatın yanı sıra ‘hız’ da maalesef tercih nedenlerinden biri olmuş ve birçok uygulamada hız puanlamaları belirleyici etken hale gelmiştir. Bu nedenle işletmeler ürünleri tüketiciye daha hızlı ulaştırmak için adeta yarış haline girmiş, bu nedenle motorlu kuryelerin iş yükü ve stresi daha da artmıştır. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de Pandemi ile birlikte 200’ün üzerinde motorlu kurye, ne yazık ki hayatını kaybetmiştir.” dedi.

TİCARETİN ACIMASIZ BİR ŞEKİL ALDIĞI GÜNÜMÜZDE, KURYELERİN CANI HİÇE SAYILMAKTA VE HIZ/SATIŞ SARMALINDA YÜZLERCE HAYAT SON BULMAKTADIR.

Hakverdi son olarak “Fazla mesai yükü altında ezilen on binlerce kurye, artık ölümle burun buruna çalışır hale gelmiştir. Ticaretin acımasız bir şekil aldığı günümüzde, kuryelerin canı hiçe sayılmakta ve hız/satış sarmalında yüzlerce hayat son bulmaktadır. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen kuryeler, kendilerini daha hızlı olmaya zorlayan ve bu nedenle kazaların artmasına yol açan hız puanlaması sisteminin kaldırılmasını istemiştir. Bu konuda gerekli araştırmaların yapılması, motorlu kuryelerimizin sıkıntıları ivedilikle çözülmeli ve artık daha fazla can kaybının yaşanmaması adına tüm kanun düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kaydetti.

Editör: TE Bilisim