"Cumhurbaşkanı markete gitti, fiyatların uçtuğunu görünce kendi maaşına 12 bin lira zam yaptı"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Genel Kurulu’nda işçi, çiftçi, emekli, memur, öğrenci, esnaf, EYT’li vatandaşların sıkıntılarını gündeme getirerek, “Cumhurbaşkanı bir markete gitti, fiyatların uçtuğunu görünce maaşına 12 bin lira zam yaptı. Ama millete gelince “şükredin" diyor. Elektriğe, doğal gaza, benzine, mazota, gübreye, yeme, kömüre, her şeye iğneden ipliğe zam üstüne zam yapan AKP’ye vatandaş artık kırmızı kart gösteriyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda CHP grubu adına konuştu.

KANUN TEKLİFİNDE KOOPERATİFLERİN GENEL SIKINTILARININ ÇÖZÜMÜNE DAİR MADDE YOK!

Milletvekili Köksal, ülke gündeminde büyük ses getiren konuşmasında işçi, çiftçi, emekli, memur öğrenci, esnaf ve EYT’li vatandaşların sıkıntılarını dile getirerek, “Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 9’uncu maddesinde söz almış bulunmaktayım. Teklifin geneline baktığımda mesela kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, merkez birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinin Genel Kurul toplantılarından en az on beş gün önce ilgili bakanlıktan temsilci talebinde bulunması zorunlu hâle getiriliyor. Bunu destekliyoruz ancak bu temsilcinin nitelikleri, görev ve yetkileri ile ücret tarifesinin yönetmelikle yapılacağı belirtiliyor. Bir kere bakanlık temsilcisinin alacağı ücretin tarifesinin yönetmelikle belirlenmesi doğru değil, bunun yasayla belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca, yönetmelik henüz bakanlık tarafından hazırlanmadığı için de bir belirsizlik söz konusu, bunun için de mutlaka kanunda yer alması gerektiğini söylüyoruz. Tabii, teklifin geneline baktığımızda birtakım değişiklikler yapılmış ama kooperatiflerin genel sıkıntılarının çözümüne dair bir ibare yok, bir madde yok.” ifadelerini kullandı.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal

MİLLETİN ANASINA KÜFÜR EDEN MÜTEAHHİDİN VERGİ BORCUNU SİLEN AKP, TARIM KREDİ KOOPERATİFİNE BORCU OLAN ÇİFTÇİLERİN FAİZİNİ NEDEN SİLMİYOR?

Kanun Teklifi’nde, Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu olan çiftçiler için bir çözüm olmadığının önemle altını çizen Köksal, “Çiftçi bugün sırtında 200 milyar liralık borç taşıyor, hiç olmazsa Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizini silin diyoruz “Hayır." diyorsunuz. Tam da bu teklifte Komisyonda Komisyon üyesi milletvekillerimizin verdiği bir önerge vardı “hani sizin reddettiğiniz bir önerge” orada, o önergede Cumhuriyet Halk Partisi olarak dedik ki: Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerin borçlarının faizinin tamamını silin, ana parayı bir yıl gecikme zammı almadan erteleyin ve kırk sekiz ayda ödenecek şekilde taksitlere bölün yani çiftçiye nefes aldırın ama reddettiniz. Niye? Milletin anasına küfreden müteahhidin vergi borcunu silen AKP, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerin faizini neden silmiyor? Kafanızı kaldırın, bakın, çiftçinin tarlasını süreceği traktörü ipotekli, sütünü sağacağı ineği hacizli. Bugün çiftçi tarımdan çekiliyor çünkü kullandığı her şeye zam üstüne zam geliyor, gübreye, mazota, yeme, ilaca neredeyse her gün zam geliyor ama yaptığınız hiçbir şey yok, öyle görmezden geliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI KENDİ MAAŞINA 12 BİN LİRA ZAM YAPTI, AMA MİLLETE GELİNCE ŞÜKREDİN DİYORSUNUZ..!

Köksal konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanı bir markete gitti, fiyatların uçtuğunu görünce kendi maaşına 12 bin lira zam yaptı ama millete gelince “Şükredin." diyorsunuz. Seçimlerde “Yaparsa AKP yapar." dediniz, elektriğe, doğal gaza, benzine, mazota, gübreye, yeme, kömüre, her şeye iğneden ipliğe zam üstüne zam yaptınız. “Memura 3600 ek gösterge vereceğiz." dediniz, ona vermediniz ama Somali’ye 1 milyar dolar hibe ettiniz. Emeklilikte yaşa takılanlara söz verdiniz, “Çözeceğiz.” dediniz; Erdoğan çıktı “EYT’linin maliyeti 750 milyar lira. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz şu dönemde böyle bir yükü milletin sırtına bindirmeye hakkınız var mı?” dedi ama 2 saray yapmanın, 2.600 süper lüks makam aracının, tanesi 30 milyon liraya mal olan 9 kat zırhlı Mercedes aracın yükünü milletin sırtına bindirdiniz. Hiç ihtiyacı olmayan yandaşlarınıza çifter çifter maaş bağlıyorsunuz. Cumhurbaşkanı için uçak üstüne uçak alıyorsunuz, saray üstüne saray yapıyorsunuz, danışman üstüne danışman atıyorsunuz; sıra işçiye, memura, emekliye, esnafa, öğrenciye gelince “Para yok.” diyorsunuz. Size bir şey söyleyeyim mi? Vatandaş da sandıkta “AKP’ye oy yok.” diyor.”

VATANDAŞ AKP’YE KIRMIZI KART GÖSTERİYOR

“Zafer Havalimanı’nda devletin milyonlarca lirasını resmen çöpe atıp Kabil Havalimanı’nı işletmeye heves eden, kendi çiftçisi zarardayken Venezuela’dan peynir ithal edip Sudan’da arazi kiralayan AKP’ye vatandaş kırmızı kart göstermek istiyor.” diyen Köksal, “Elektrik ve doğal gaz faturalarını ödeyemediği için elektriği ve gazı kesilen 3 milyonun üstündeki vatandaşımız, borçlarını ödeyemediği için icralık olan ve dosya sayısı 22 milyonu bulan borçlular, yurt bulamadığı için üniversiteye gidemeyen öğrenciler, pandemide sırtınızı çevirdiğiniz esnaflar, alay eder gibi 55 liralık zam verdiğiniz emekliler artık bu iktidardan kurtulmak istiyor. Yeter artık, yeter! Çekilin, çekilin sandığı getirin! Bu millet artık hak ettiği gibi yönetilmeli, hak ettiği gibi yönetimi Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında millet görecek.” diye konuştu.

ÖĞRETMENE YAPILAN SALDIRIYI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Milletvekili Burcu Köksal, Atatürk İlkokulu’nda görev yapan öğretmen Cesur Hasırcı’ya yapılan saldırıyı da Meclis gündemine taşıyarak, “Afyonkarahisar merkezde Atatürk İlkokulunda görev yapan öğretmenimiz Cesur Hasırcı’nın görev yaptığı sırada, okulunda bir veli tarafından darp edildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Öncelikli olarak öğretmenimize geçmiş olsun diyorum. Yapılan bu çirkin saldırıyı kınıyorum. Şiddetin hiçbir mazereti, gerekçesi ve bahanesi olamaz. Öğretmenlerimize karşı yapılan her türlü baskının, tehdidin ve şiddetin sona ermesi için bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da mücadeleye devam edeceğiz.” dedi.

TAŞERON İŞÇİLER MÜJDE BEKLİYOR…

TBMM Genel Kurulu’nda kitlerde esas işi yapan taşeron işçilerin kadro talebi ile geçici orman işçilerinin kadroya alınması gerekliliğini de dile getiren Köksal, “KİT'lerde esas işi yapan taşeron işçiler, yaklaşık 400 bine yakın taşeron işçi AKP’nin 2018 seçimlerinden önce verdiği kadro sözünü tutmasını bekliyor. Örneğin hastanelerde çalışan bilgi işlem çalışanları, yemekhane personelleri, hastalara birebir hizmet eden, ağır işlerde çalışan taşeron işçiler kadro dışı kaldı. Şimdi, tüm taşeron işçiler zor günlerini sevince boğacak müjde bekliyorlar. Lütfen, artık bu ülkede tek bir taşeron işçi kalmasın, tüm taşeron işçiler kadro alsın, AKP seçim öncesi verdiği sözü tutsun. Ayrıca, 5620 sayılı Mevsimlik orman işçileri canlarını hiçe sayarak çalışıyorlar. Yangınların ve doğal afetlerin yaşandığı ülkemizde onların değeri bir kez daha anlaşıldı. Bu yasama döneminde gelin, onların da kadro almasını hep birlikte sağlayalım.” şeklinde konuştu.

“DEREÇİNEM KADIN KOOPERATİFİ” DESTEK BEKLİYOR…

“Dereçinem Kadın Kooperatifi”nin kadınların ekonomiye katılımlarını sağladığını kaydeden Milletvekili Köksal, “Sultandağı İlçesi’ne bağlı Dereçine Beldesi’nde, Belediye Başkanımız Ömer Yıldız’ın üstün çaba ve gayretleriyle, 64 kadın çiftçi tarafından, 2019 yılı Kasım ayında, Afyonkarahisar’ın ilk kadın kooperatifi olarak kurulan, adı ve logosunun patenti alınan, paketleme yetkisi olan Dereçinem Kadın Kooperatifi; kiraz, vişne, elma, erik gibi meyvelerin geleneksel yöntemlerle kurutularak satılmasını sağlıyor. Ayrıca salça, turşu, kuru bakliyat ürünleri de satış listesinde. Kadın işsizliğinin yüksek olduğu ülkemizde kadınların ekonomiye katılımlarını sağlayan bu kooperatif destek bekliyor; büyük şehirlerdeki pazarlarda satış yapabilmesi için ürünlerini taşıyacak bir nakliye aracına ihtiyacı var. Bu konuda Dereçinem Kadın Kooperatifi gibi kadın kooperatiflerine niçin destek verilmiyor, niçin pozitif ayrımcılık yapılmıyor? 13’üncü madde bu bağlamda yetersizdir. Bu konunun aslında biz bu teklifte olmasını beklerdik. Bu konuda Komisyon ne düşünüyor?” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim