CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, 1 Mart itibariyle risk haritasına göre açılışlarına izin verilen esnafın sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Orhan Sümer, “Aylardır kapalı olan esnafa kaldığınız yerden devam edin demek olmaz. Esnaf hangi dar boğazda bilmek ona göre çözüm üretmek gerekir” Dedi.

ESNAFA AYAĞA KALKIŞ DESTEĞİ ŞART

Orhan Sümer, “Açıklanan kararlar neticesinde Risk Gruplarına ve illerin durumuna göre işletmelerin kademeli olarak açılmasına karar verilmiştir. Ancak esnaflarımız “izin verdik, işe başlayın” diyerek düzelecek konumda değiller. Aylardır biriken borçlar, ödenemeyen faturalar ve krediler bulunmaktadır. Mutlaka Esnafa karşılıksız ayağa kalkış kredisi ve desteği verilmelidir.

Kamu bankaları esnafa 60 ay vadeli 0 faizli destek kredileri sağlamalıdır. Bu aşamada esnafın son 1 senede kötüye dönem sicili silinmelidir. Halen çözüm üretilmeyen vergiler ve kira stopajları alınmamalıdır.

VİRÜS ESNAFTAN DEĞİL PARTİ KONGRELERİNDEN BULAŞTI

Orhan Sümer, “Esnaflar açıklanan saatlerin ekonomik anlamda katkısının az olacağı düşüncesini dile getiriyorlar. Esnaflar bu konuda haksız da değiller. Yasaklara göre Saat 19.00’dan sonra dükkanların kapanması gerekiyor. Zaten insanların işten çıkıp dışarda bir yere gitmesi o saatleri buluyor. Esnaf o saatte kapalı olacağından verilen iznin bir anlamı kalmadığını dile getiriyorlar. Düzenlemenin aşama aşama da olsa gözden geçirilmesi gerekmektedir. Virüs sadece akşamları bulaşmıyor. Parti kongrelerinde binlerce insanı bir araya getirdikten sonra Karadeniz virüs haritası, herkese virüsün nasıl bulaştığını göstermiş olmalı” dedi.

Editör: TE Bilisim