CHP’Lİ ÖZDEMİR, İSTANBUL’UN GÖBEĞİNDEKİ ‘TENEKE OKULU’ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, velilerin ‘teneke okul’ diye tabir ettiği okulu TBMM gündemine taşıdı. Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “İstanbul’un merkezinde ve velilerin ‘teneke okul’ diye tabir ettiği, kışın soğuk yazın sıcak, pandemiyle birlikte hava ve hijyen koşullarının son derece sağlıksız olduğu Avcılar Şehit Şerife Bacı İlkokulu’nda eğitim-öğretim yapılmasını” sordu.

“BAKANLIK SORUMLULUĞUNUN GEREĞİNİ YAPMIYOR”

İstanbul’un Avcılar ilçesi Tahtakale mahallesi sakinlerinin bölgelerindeki imar sorununun uzun yıllardır çözülmediğinden şikayet ettikleri belirtilen önergede, “İmar planı sorunu kaynaklı altyapı imkanlarının yetersizliği yanında eğitim-öğretimin prefabrik yapılarda sürdürülmesi nedeniyle mağduriyet yaşamakta. Mahallenin ‘rezerv alan’ ilan edilmesi, plan ve imar yetkisinin Büyükşehir ve İlçe Belediyesi’nden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmesi sonrasında Bakanlık, imar planı sorununa hiçbir çözüm üretmedi. Sorumluluğunun gereğini yapmadı.” denildi.

“TAHTAKALELİLER EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ TALEP EDİYOR”

“Siyasi iktidarın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın umursamazlığı karşısında Milli Eğitim Bakanlığı ne yapıyor?” diye soran Özdemir, “Aileler, çocuklarının bir ‘teneke okulda’ eğitim almasını istemiyor. Uluslararası Anlaşmalar ve Anayasa’dan kaynaklı haklarının kendilerine verilmesini, hizmetlerin yapılmasını ve çocukları için eğitimde fırsat eşitliği talep ediyorlar.” dedi.

Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Özer’e şu soruları sordu:

-Uzun yıllardır prefabrik yapıda, velilerin ‘teneke okul’ diye tabir ettiği Avcılar Şehit Şerife Bacı İlkokulu’nda eğitim-öğretim yapılıyor olmasını Millî Eğitim Bakanı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Öğrencilerin bir an önce sağlıklı koşullarda ders yapabileceği bir okul binasına kavuşmaları yönünde bir girişiminiz, bir çalışmanız olmuş mudur? Olduysa detayları nedir?

-Şehit Şerife Bacı İlkokulu’nun prefabrik yapısıyla ilgili sorunların çözümüne ve velilerin haklı taleplerine dönük Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir temasınız veya görüşmeniz olmuş mudur? Olmadıysa bunun gerekçesi nedir?

-2019 yerel seçimlerinden sonra Avcılar Şehit Şerife Bacı İlkokul başta olmak üzere İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’nin ve 39 ilçe belediyesinin yeni okul binası yapma veya okul tadilatlarını belediyelerin üstlenmeleri noktasında Millî Eğitim Bakanlığı’na başvuruları olmuş mudur? Bu başvurular arasından hangilerine onay verilmiştir?

-Yeni eğitim öğretim dönemine okulların çok ciddi eksikliklerle başladığı göz önüne alındığında önümüzdeki süreçte yerel yönetimlerin sürece daha fazla dâhil edilmeleri gündeminizde midir?

“YENİ EK DERSLİK AÇILDI MI?”

-2021-2022 eğitim öğretim dönemine hazırlık amacıyla İstanbul’da yeni ek derslik açılmış mıdır? Açıldıysa bu dersliklerin ilçelere göre sayısal dağılımı ve detaylı bilgisi nedir?

-Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı tüm açıklamalarda pandemiyle mücadelede en önemli üç kuraldan biri mesafe iken, Sancaktepe Sarıgazi Ahmet Keleşoğlu İlkokulu’nun 1-H sınıfında 49 öğrenci ile derse başlanması sonrasında Bakanlık olarak bu duruma bir müdahaleniz olacak mıdır? 

-İstanbul’daki devlet okullarında dersliklerin sınıf mevcudu; 11 ila 20 arasında, 21 ila 30 arasında, 31 ila 40 arasında, 41 ila 50 arasında ve 51 ve üzeri arasında sınıf mevcudu olan dersliklerin sayısal dağılımı nedir?

“KAÇ OKULDA 1,5 MESAFEDE DERS YAPILIYOR?”

-İstanbul’daki devlet okulların kaçında 1,5 metre mesafe ile eğitim yapılmaktadır? 1,5 metre mesafede eğitim yapılan okulların listesi nedir?

-Millî Eğitim Bakanlığı olarak pandemiyle mücadele ve hijyenik koşulların tüm okullarda sağlanması için ek bütçe ayırdınız mı? Ayrıldıysa bütçe miktarı nedir? İstanbul’daki okullara ek bütçe ayrılmış mıdır? Ayrıldıysa her bir okula aktarılan ek bütçe miktarı nedir?

-İstanbul’daki her bir okulun ihtiyacı olan temizlik görevlisi sayısının okullara göre sayısal dağılımı nedir? Hangi okulun kaç temizlik görevlisine ihtiyacı vardır?

“KAÇ EK PERSONEL ALIMI YAPILDI?”

-İstanbul’da yeni eğitim-öğretim dönemi için kaç ek personel alımı yapılmıştır? Bu ek personel alımının okullara göre dağılımı nedir? Hangi okula kaç ek personel alımı yapılmıştır?

-İstanbul’da yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde okullara toplam kaç maske ve kaç litre dezenfektan dağıtımı yapılmıştır? Okullara göre dağılımı nedir?

“REVİRİ OLAN KAÇ OKUL VAR?”

-İstanbul’da reviri olan kaç okul vardır? Reviri olan okulların isimleri ve bu okulların ilçelere göre dağılımı nedir?

-İstanbul’da okullarda kaç sağlık görevlisi vardır? Bu sağlık görevlilerinin ilçelere ve okullara göre dağılımı nedir?

-Millî Eğitim Bakanlığı olarak, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı tarafından İstanbul’un 39 ilçesinde yaklaşık 4.000 okulda yerinde inceleme yapılarak ve yaklaşık 12.000 idareci, öğretmen, okul çalışanı, kantin işletmecisi ve veli ile görüşülerek ortaya konulan ve bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşılan saha araştırması raporundan istifade ettiniz mi? Raporun tamamını edinme noktasında bir girişiminiz oldu mu? Olmadıysa bunun gerekçesi nedir?”

Editör: TE Bilisim