Hasadına  başlanan pamukta fark ödeme desteğinin artırılmadığını kaydeden CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, gübre ve mazot desteğiyle övünen Bakanlığın, girdi maliyetlerinin 5 kat arttığından haberdar olmadığını vurguladı

Pamuğa destekle övünen bakanlığın girdilerin 5 kat arttığından haberi yok!

Geçen yıl 1.10 lira olan pamuk fark ödeme desteği bu yıl da 1.10 lira!

ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, tüm dünyada stratejik bir ürün olarak bilinen pamukta fark ödemesi desteğinin geçen yılla aynı oranda kalmasına tepki gösterdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pamukta mazot ve gübre desteğini 3 kat artırmakla övündüğünü ancak mazot ve gübre ile birlikte diğer girdi maliyetlerinin bir yılda en az 5 kat arttığını göz önüne almadığını dile getiren Dr. Şevkin, “Ayrıca pamuk fark ödemesi destekleme oranında geçen yıla göre hiçbir değişiklik yapılmadı. Pamuk üreticisi geçen yıl 1.10 lira fark ödemesi alıyordu. Onca emeğe, girdi maliyetlerindeki fahiş artışlara, pamuktaki zorlu üretime karşın bakanlık bu yıl da fark ödemesi desteğini 1.10 lira olarak belirledi. Yani hiçbir değişiklik olmadı” diye konuştu.


“DESTEKLEME ARTIŞI DOĞRU DEĞİL”


Dolayısıyla mazot ve gübre desteğinin göz önüne alındığında aslında öyle anlatılan gibi büyük bir destekleme artışı olmadığını vurgulayan Dr. Şevkin, şunları söyledi:


“Kimse kimseyi kandırmasın. Pamuk üretiminin devam etmesi isteniyorsa bakanlığın pamuk politikasını mutlaka gözden geçirmesi gerekiyor. Pamuk, diğer ürünlere benzemez. Tekstil sanayisiyle övünüyoruz ama pamuğu dışardan ithal ediyoruz. Tekstilin hammaddesi pamuğu üretecek kapasitemiz varken neden ekim alanları düşüyor? Sadece tekstilde değil, bitkisel yağ sanayisinde, yem sanayisinde, selüloz sanayisinin hammaddesi olarak da kullanılan pamuğun üretimin artırılması için mutlaka yeni politikalar geliştirilmek zorundadır. Ayrıca fark ödemesi desteği artırılmalı, mazot ve gübre desteği de günün şartlarına göre artırılmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi