CEZAEVİ KANALİZASYONU MEZRAYA AKIYOR

CHP’li vekil Mahmut Tanal, Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün açıktan akan kanalizasyon sularının Hilvan ilçesinde bir köyü yaşanmaz hale getirdiğini gösteren görüntüleri ve belgeleri paylaştı.

 

CHP Genel Merkezi Doğu Masası Üyesi ve İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün açıktan akan kanalizasyon sularının Hilvan ilçesinde Kırbaş Köyü’n bağlı Yalgın Mezrası’nda çevreye zarar verdiğini, vatandaşları mağdur ettiğini duyurdu.
cezaevi kanalizasyonu foto

Konuyla ilgili video, fotoğraf ve resmi yazışmaları Twitter hesabından paylaşan Tanal, inceleme sonucu cezaevinin atık sularının oluşturduğu tehditleri tespit ederek rapor hazırlayan Şanlıurfa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün, gerekli tedbirlerin alınması için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü ve Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Müdürlüğü’ne resmi talepte bulunduğunu, ancak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu Adalet Bakanlığı’na atarak, çözüm üretmediğini anlattı.

Anayasanın 5. maddesini hatırlatan Tanal, “devlet eğer vatandaşlarını huzursuz ediyorsa, kurumları aracılığıyla haklarını ihlal ediyorsa, varlık gerekçesini inkâr etmiş oluyor” dedi.


CEZAEVİ KANALİZASYONU İÇME SUYUNA KARIŞIYOR

Aslen Şanlıurfalı olan CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın söz konusu paylaşımı şöyle:
 

Hilvan ilçesinde kurulu bulunan Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün kanalizasyon suları, açıktan Kırbaşı Köyü’nün Yalgın Mezrası’na akıtılıyor.
 

Cezaevinin atık suları, tarlalardan geçiyor, ekili arazilere zarar veriyor. Fıstık ve badem ağaçları kuruyor. Kanalizasyon pisliği, köyün içme suyuna karışıyor, vatandaşlar hastalanıyor. Kirli sudan dolayı hayvanlar telef oluyor. Mezranın ortasında göle dönüşen cezaevi kanalizasyonu, özellikle yaz aylarında vatandaşlar açısından çekilmez bir hal alıyor. Kokudan geçilmiyor.
 

Şanlıurfa Hilvanlıların Anayasa güvencesindeki sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı ihlal ediliyor. Devletin kurumları, Anayasanın “Toprak mülkiyeti” başlıklı 44. maddesine, “Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması” başlıklı 45. maddesine aykırı davranıyor.
 
cezaevi kanalizasyonu foto 2
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, TOPU ADALET BAKANLIĞI’NA ATIYOR

Hemşerilerim çaresiz. Çalmadık kapı bırakmadılar ama yıllardır sorun çözülmüyor.
 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, sorumluluktan kaçıyor, topu Adalet Bakanlığı’na atıyor. Şikâyet üzerine bölgede inceleme yapan ve rapor hazırlayan Şanlıurfa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü ekiplerince tehdidin boyutu tespit edildi. Şanlıurfa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, inceleme sonucu hazırlanan raporu, gereğinin yapılması için Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı/ŞUSKİ Genel Müdürlüğü’ne, Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Müdürlüğü’ne gönderdi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderdiği uyarı yazısında, “Çevre ve toplum sağlığının korunarak denetim altında tutulabilmesi açısından, Ceza İnfaz Kurumlarına ait atık su arıtma tesisinden çıkan atık suyun, yerleşim yerlerinde, kapalı sistemle geçirilerek uygun bir alıcı orta verilmesi hususunda gereğini toplum sağlığı açısından önemle” talep ediyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü ise “Adalet Bakanlığı sorunu gidersin” mealindeki savunmayla hala sorumluluğu üstlenmiyor.  


SORUMLULUKTAN KAÇINMAYIN

Devlet vatandaş için vardır. Anayasamızın 5. maddesine göre devlet, vatandaşların ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamakla yükümlüdür.

Devlet eğer vatandaşlarını huzursuz ediyorsa, kurumları aracılığıyla haklarını ihlal ediyorsa, varlık gerekçesini inkâr etmiş oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti eğer hukuk devleti ise vatandaşın bu hakkını, hukukunu nazara alacaktır.
 

Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün açıktan akan kanalizasyon suları, yıllardır tehlike saçıyor. Yeter artık! Sorumluluktan kaçmayın, sorunu çözüme kavuşturun.

halk sağlığı vatandaşa cevabı son

halk sağlığı cezaevine cevap halk sağlığı şuski yazısı

Editör: Haber Merkezi