TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere KRT TV’de yayınlanan “Ankara Saati” programına katılarak kapanma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Milletvekili Tutdere ekonomik destek paketi açıklanmadan kapanma kararının verilmesinin esnafı mağdur ettiğini ifade ederek esnafın yaşadığı mağduriyetleri dile getirdi.

Milletvekili Tutdere, artan vaka sayıları karşısında iktidarı uyardıklarını ve acil olarak göreve çağırdıklarını hatırlatarak, “Pandeminin bu şekilde yönetilemeyeceğini ifade ederek tedbir alınması konusunda iktidarı acil olarak göreve çağırdık. Bizim bu çağrımızdan sonra Cumhurbaşkanı tam kapanma olmasa da kısmi kapanma kararını açıkladı, ancak ekonomik destekten yoksun bu karar vatandaşlarımızı karamsarlığa itti.” dedi.

Esnaf Devletten Karşılıksız Kredi Bekliyor

Kapanma kararı öncesi CHP Esnaf Masası Heyeti olarak Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu illerine gerçekleştirdikleri ziyaretler sırasında esnafın dile getirdiği sorunları aktaran Milletvekili Tutdere, “Kapanma kararından önce Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerinde bir dizi ziyaret ve çeşitli saha çalışmaları yaptık. Bu ziyaretimizde esnaflarımızın işyerlerine giderek onların dertlerini dinledik, talep ve önerilerini aldık. Kapanma kararından önce bile esnafımız can çekiştiğini, siftah yapamadığını, kiralarını ve BAĞ-KUR primlerini ödeyemediklerini bizlere ifade ettiler. Esnaf devletten karşılıksız kredi beklediğini, aksi takdirde yaşama şansları kalmayacağını, kepenkleri kapatacaklarını aktardılar.” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Dünya Genelinde Milli Gelirine Oranla Yurttaşlarına En Az Destek Veren Ülke Konumunda

Milletvekili Tutdere, iktidarın pandemi sürecini yönetmede sınıfta kaldığını ve kapanma sürecinde alınan tedbir kararlarının ekonomik krizle birleşince esnaf için çekilmez bir hale geldiğinin altını çizerek mevcut tablonun Türkiye için utanç verici bir hale geldiğini ifade etti.

Milletvekili Tutdere, “Alınan tedbir kararları ekonomik krizle birleşince hayat esnaflar için çekilmez bir hale geldi. İktidar bu süreci iyi yönetemedi. Pandemi sürecinde esnafına, çiftçisine, köylüsüne ve bu konudaki mağdurlara en az destek veren ülke durumundayız. Gelişmiş ülkelere baktığımızda Gayri Safi Milli Hasılalarının 3.6’sını destek olarak yurttaşlara vermişler. Bizim ülkemiz ise 1.9 seviyesinde destek sağlamış durumda. Açıklanan verilere göre Türkiye, dünya genelinde milli gelirine oranla yurttaşlarına en az destek veren ülke konumunda. Türkiye, çiftçisine, köylüsüne bu konuda en az destek veren ülke durumundayız. Kredi kullandırmada esnafa borçla para vermede dünya ikincisiyiz, fakat hibede ve desteklerde de dünyada sondan ikinciyiz. Bu tablo Türkiye için utanç verici bir tablodur.” dedi.

Sosyal Desteksiz Kapanma Kararı Esnafı Karamsarlığa İtti

Sosyal destek programı ilan edilmeden alınan kapanma kararının esnafı karamsarlığa ittiğini ve esnafın borçlarını nasıl ödeyeceği konusunda büyük bir tedirginlik yaşadığını ifade eden Milletvekili Tutdere, “Esnaf bu süreçten önce de bir destek beklerken, kapanma kararının sosyal destek kapsamıyla birlikte açıklanmamış olması esnaflarımızı ciddi bir karamsarlığa itti. Esnafımız 17 günlük süre içerisinde vadesi gelen çeki ve senedi olacak, sigorta primi olacak, BAĞ-KUR primi olacak. Bunlara bir erteleme gelmedi ancak dükkânlar kapanıyor, esnafta biz bunları nasıl ödeyeceğiz diye kara kara düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Esnafın Lambası Sönerse Ülke Karanlıkta Kalacak

Milletvekili Tutdere gerçekleştirdikleri ziyaretler sırasında esnaf ile aralarında geçen diyaloğu aktararak, “Esnafımız aynen şunu ifade ediyor, bizler Türkiye’nin orta direğiyiz, esnafın lambası sönerse ülkenin lambası da söner. Esnafın lambası söndü sönecek, eğer lamba sönerse ülke karanlıkta kalacak. Bunu görmek lazım” dedi.

Masa Başında Hazırlanan Planlar Pratikte Yürütülemiyor

Pandemi döneminde yapılan çalışmaların plansız bir şekilde yürütüldüğünü, bundan dolayı da masa başında hazırlanan planların pratikte yürütülemediğini ifade eden Milletvekili Tutdere, “Genelgeye göre zincir marketler pazar haricinde her gün açık kalacak fakat mahalle esnafı kapalı kalacak. Zincir marketler zaten mahalle esnafının belini büktü, küçük esnafı ekonomik anlamda mahvetti, üstüne yetmiyormuş gibi devlet olarak diyorsunuz ki hiçbir destek olmadan mahalle esnafı sen dükkânını kapat, zincir market sen çalışmaya devam et. Yapılan bu işte büyük bir plansızlık var. Bu kapanma sürecinin mutlaka sosyal yardım paketiyle desteklenmesi gerekiyor, aksi takdirde esnafımız artık canıyla malı arasına sıkışmış durumda. Genel Başkanımız ekonomik krizden çıkmak için 13 maddelik reçeteyi açıklamıştı, İktidarın ve sarayın bunu görmesi ve bir an önce dikkate alması lazım.” dedi.

Editör: TE Bilisim