TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI GÖREVİNİ YAPMADI, YAĞ FİYATLARI UÇTU

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, yağ fiyatlarındaki fiyat artışını ve fahiş fiyat uygulayan firmaları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Tutdere’nin soru önergesine cevap veren Tarım ve Orman Bakanlığı ise soru önergesinde yer alan birçok soruyu yanıtsız bırakırken yağ fiyatlarına fahiş fiyat uygulayan firmaları açıklamak istemedi.

Milletvekili Tutdere Yağ Fiyatlarındaki Fahiş Fiyat Artışını Meclis Gündemine Taşıdı

Yağ fiyatlarındaki yaşanan artış, firmaların yağ fiyatlarındaki fahiş fiyat uygulamaları ve yağ fiyat artışının önüne geçilecek çalışmaların durumunu verdiği soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’na soran Milletvekili Tutdere, “Türkiye’de 3 milyon tonluk ayçiçeği kullanımı varken ayçiçeği üretiminin neden 1.5 milyon ton seviyesinde kaldığını; 2000 ila 2020 yılları arasında yapılan ayçiçeği ithalat oranlarını; yağ fiyatlarının düşürülmesi için atılacak adımların neler olduğunu; yağ fiyatlarında fahiş fiyat uygulayan firmalara cezai yaptırım uygulanıp uygulanmadığı gibi soruları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiğimiz soru önergesiyle sorduk.” dedi.

Yağ Fiyatları Arttı, Tarım Bakanlığı İzledi

Milletvekili Tutdere’nin yağ fiyatlarındaki artışa ilişkin verdiği soru önergesindeki birçok soruyu yanıtsız bırakan Tarım ve Orman Bakanlığı; fahiş fiyat uygulayan firmaları ve firmalara cezai işlem uygulanıp uygulanmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı. İthalata ilişkin sorusuna ise cevap vermeyerek TÜİK’i adres gösterdi.

Yağ fiyatlarındaki artış ve fahiş fiyat uygulayan firmalara ilişkin Milletvekili Tutdere’nin soru önergesine cevap veren fakat soruların birçoğunu yanıtsız bırakan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Üreticiler tarafından bir sonraki yıl ekimi yapacakları ürünün tercihinde ağırlıklı olarak piyasalardaki fiyat oluşumu öne çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

İktidarın Savruk Tarım Politikaları Yurttaşlarımızın Cebini Yakıyor, Mutfakların Bereketini Kaçırıyor

Soru önergesine verilen cevap hakkında değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tutdere, “Tarım Bakanlığı üreticileri üretime teşvik eden, planlı üretim modelini hayata geçirerek üretimi canlandıran politikalar ortaya koymak yerine; üreticileri plansızlığa iten, üretime küstüren ve ithalata dayalı savruk politikalar ortaya koyarak üreticileri üretimden koparmaktadır. Ayçiçeği, pamuktan sonra en çok ekim alanına sahip tarım bitkisidir. Fakat resmi verileri incelediğimizde ayçiçeği ithalatının zaman içerisinde büyük artış izlediğini görmekteyiz. Tarım Bakanlığı soru önergemize verdiği cevapta görevini yapmadığını, fahiş fiyat artışlarını sadece izlediğini açıkça itiraf etmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı yağ fiyatlarında yaşanan artış karşısında görevini yerine getirmemiş, yaşanan fiyat artışlarını sadece izlemekle yetinmiş. Verilen cevapta, cezai işlem uygulanan firmalar açıklanmadığına göre fahiş fiyat uygulayan hiçbir firmaya da ceza yazılmadığı anlaşılmaktadır. İktidarın savruk tarım politikalarının etiketlere olumsuz yansıması yurttaşlarımızın cebini yakmakta, mutfakların bereketini kaçırmaktadır.” dedi.

Tarım Bakanlığı’nın Politikaları Türk Tarımının Sırtına Hançer Saplıyor

Yağ fiyatlarında yaşanan artış konusunda Tarım Bakanlığı’nın eyleme geçmemesine tepki gösteren Milletvekili Tutdere, “Temel gıda ürünü sayılan ve mutfakların vazgeçilmez ürünü olan ayçiçek yağında yaşanan büyük artış yurttaşlarımızın cebini yakıyor. Bakanlıktan gelen cevapta da görüyoruz ki bakanlık yağ fiyatlarındaki yaşanan artışı sadece izlemiş. Fiyat artışı konusunda ise atılacak adımları dahi belirleyememiştir. Yaşanan bu durum tarımsal geleceğimiz açısından korkutucu ve düşündürücüdür. Tarım Bakanlığı üretime teşvik eden politikalar geliştirmiyor, ortaya koyduğu politikalar Türk tarımının sırtına hançer saplıyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Editör: TE Bilisim