Bilimsel kanıtlar, UV radyasyonuna aşırı maruz kalmanın cilt kanserinin ana nedeni olduğunu göstermektedir. İnsanların kendilerini yeterince korumalarına yardımcı olmak için, Salı günü BM ajanslarından oluşan bir konsorsiyum, herkesin, her yerde, dışarıda kalmak ve ışınları emmek için güvenli süreyi belirlemesine yardımcı olabilecek yenilikçi bir yeni Uygulama başlattı. 

SunSmart Global UV Uygulaması, Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ), Uluslararası Çalışma Örgütü ( ILO ), Dünya Meteoroloji Örgütü ( WMO ) ve BM Çevre Programının ( UNEP ) ortak buluşudur.

Beş günlük hava tahmini

WHO sözcüsü Carla Drysdale, "SunSmart Global UV Uygulaması, aranabilir konumlarda beş günlük UV ve hava durumu tahminleri sağlıyor" dedi.

Bugün Cenevre'deki Birleşmiş Milletler'deki bir brifingde konuşan Drysdale, “ güneşten korunmanın gerekli olduğu zaman dilimlerini vurguluyor ve dünyanın dört bir yanındaki insanların , küresel ısınmayı azaltmak amacıyla güneşten korunmayı ne zaman kullanacaklarını bilmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor” dedi.

Avustralya Kanser Konseyi Victoria ve Avustralya Radyasyondan Korunma ve Nükleer Güvenlik Ajansı tarafından geliştirilen uygulama, dünya yüzeyindeki güneş UV radyasyonu seviyesini gösteren UV İndeksine dayanmaktadır .

UV İndeksi 1 (veya Düşük) ile 11 ve üzeri (veya Aşırı) arasında bir ölçek kullanır. İndeks değeri ne kadar yüksek olursa, cilde ve gözlere zarar verme potansiyeli o kadar yüksek olur ve zararın oluşması için gereken süre o kadar kısa olur.

2020'de 120.000 can kaybı

Drysdale, "Küresel olarak, 2020'de dünya çapında melanom ve melanom dışı toplam 1.5 milyondan fazla cilt kanseri vakasının teşhis edildiği tahmin ediliyor " dedi.

"Aynı dönemde, dünya çapında 120.000'den fazla insan bu son derece önlenebilir hastalıktan hayatını kaybetti".

UV ile ilgili hastalık ve ölümlerin çoğu, öğle güneşinde geçirilen süreyi sınırlamak, UV ışınlarının en yoğun olduğu zamanlarda gölge aramak ve koruyucu giysi, şapka ve güneş gözlüğü takmak gibi bir dizi basit önlemle önlenebilir. güneş kremi.

İş ve oyun için kullanışlıdır

WMO Genel Sekreteri Profesör Petteri Tallas, “Bu uygulama, insanları hem işte hem de boş zamanlarında güneşten korumaya yardımcı olmak için meteorolojik, çevresel ve sağlık uzmanlığını bir araya getiriyor” dedi. Doğru ve konuma özel UV İndeksi okumaları sağlamak için ülke düzeyinde hava ve UV ölçüm istasyonlarından gelen verileri kullandığı için benzersizdir… Bilimin topluma hizmet ettiğinin harika bir örneğidir .”

ILO'nun Yönetişim ve Üçlülük Departmanı Direktörü Vera Paquete-Perdigão, uygulamanın " şirketlere ve işçilere tehlikeli işleri belirlemede ve güvenlik ve sağlık önlemlerini planlamada yardımcı olmak için yararlı bir araç" olduğunu söyledi.

UNEP'in lansman gününde UNEP için konuşan Ozon Sekreterliği İcra Sekreteri Meg Seki, son derece etkili Montreal Protokolü'nün stratosferik ozon tabakasını koruduğunu ve bunun da güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının çoğunu engelleyerek insan sağlığını ve çevreyi koruduğunu kaydetti.

"Cilt kanseri güneşe aşırı maruz kalmaktan kaynaklanabilir, bu nedenle herkesin uyanık kalması ve kendilerini şapka ve güneş kremi ile yeterince korumasını sağlamaları zorunludur. SunSmart App harika bir UV izleme aracı ve herkesi onu kullanmaya teşvik ediyorum."

Kuzey pozlaması

WMO'nun sözcüsü Clare Nullis'e göre, “şimdi yılın UV radyasyonunun Avrupa'da, kuzey yarımkürede maksimumda olduğu dönem”.

“Bu, güneşin gökyüzündeki konumundan kaynaklanıyor” diye ekledi. Yer, bulutlar, ozon tabakaları vb. olan UV miktarını etkileyen başka faktörler de var. Dolayısıyla, tüm bu unsurlar bu uygulamaya ekleniyor”.

SunSmart Global UV uygulaması, Android için hem Apple App Store'da hem de Google Play Store'da ücretsiz olarak mevcuttur.

Kullanıcıların, cilt kanseri ve diğer UV ile ilgili hastalıkların ana nedeni olan uzun süreli aşırı UV maruziyetini korumak için önlem alabilmeleri için kişiselleştirilmiş seçenekler sunar.

Editör: TE Bilisim