Çin'in merkezi Henan eyaletinin büyük bir bölümü Çarşamba günü sular altında kaldı ve başkenti Zhengzhou, hava tahmincilerinin son 1000 yılın en şiddetli yağmuru olduğunu söylediği yağmurdan sonra en çok etkilenen bölge oldu.

Çin'in merkezi Henan eyaletinin büyük bir bölümü Çarşamba günü sular altında kaldı ve başkenti Zhengzhou, hava tahmincilerinin son 1000 yılın en şiddetli yağmuru olduğunu söylediği yağmurdan sonra en çok etkilenen bölge oldu.

Resmi Xinhua ajansının yerel hükümete dayandırdığı habere göre, Sarı Nehir kıyısında 12 milyondan fazla nüfusa sahip bir şehir olan Zhengzhou'da, sel nedeniyle şimdiye kadar 12 kişi öldü ve yaklaşık 100.000 kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

Henan'daki milyonlarca insanın hayatı, uçsuz bucaksız Sarı Nehir havzasında bir dizi nehrin hızla yükselmesine yol açan alışılmadık derecede aktif bir yağmur mevsiminde hafta sonundan bu yana alt üst oldu.

Çin'in merkezindeki önemli bir lojistik merkez olan Henan'daki birçok tren seferleri askıya alındı. Birçok otoyol da kapatıldı ve uçuşlar ertelendi veya iptal edildi.

Bir düzine kalabalık şehirde yollar sular altında kaldı. Sosyal medyadaki videolar, sakinlerin kollarını birbirine kenetlediğini, hızlı hareket eden suda sokaklarda yürüdüklerini gösterdi. Bir video, bir yetişkin ve bir çocuğun, yarı batık araçlarla tıkanmış büyük bir arterde sürüklendiğini gösterdi.

Cumartesi akşamından Salı geç saatlere kadar, 617,1 milimetre (mm) yağmur Zhengzhou'yu ıslattı - neredeyse şehrin yıllık ortalaması olan 640.8 mm'ye eşit.

Yerel basında meteorologların belirttiğine göre, Zhengzhou'da üç gün boyunca tanık olunan yağış seviyesi "bin yılda bir" görülen biriydi.

Salı günü sosyal medyada paylaşılan dramatik video, ışıksız bir metro treninde yolcuların karanlık sel sularında göğüslerine kadar geldiğini ve bir metro istasyonunun büyük, çalkantılı bir havuza dönüştüğünü gösterdi.

Bir internet kullanıcısı, çileden sağ çıktıktan sonra sosyal medyaya "Kabinin dışındaki su yükseliyordu ve kapıdan içeri sızıyordu" diye yazdı.

"Su göğsüme ulaştı. Gerçekten korktum, ama en korkunç şey su değil, kabinde giderek azalan hava kaynağıydı."

Düzinelerce rezervuar ve baraj da uyarı seviyelerini aştı.

Yerel yetkililer, yağmurun Zhengzhou'nun batısındaki Luoyang kentindeki Yihetan barajında ​​20 metrelik bir yarığa neden olduğunu ve barajın "her an çökebileceğini" söyledi.

Zhengzhou'da yerel sel kontrol merkezi, şehrin Guojiazui rezervuarının ihlal edildiğini söyledi.

DAHA FAZLA YAĞMUR

Devlet Başkanı Xi Jinping, Çarşamba günü devlet televizyonu tarafından yayınlanan bir bildiride duruma değinerek, "Sel önleme çabaları çok zorlaştı" dedi.

Devlet medyasına göre, Çarşamba günü, Zhengzhou'nun ulaşım sistemi, okulların ve hastanelerin şiddetli su birikintisi nedeniyle kesilmesiyle felç olmaya devam etti. Bazı çocuklar Salı gününden beri anaokullarında mahsur kaldı.

People's Daily'nin Çarşamba günkü haberine göre, Zhengzhou'daki Birinci Bağlı Hastane - 7.000'den fazla yataklı büyük bir tedavi merkezi - tüm gücünü kaybetti ve hatta yedek malzemeler bile kesildi.

Rapora göre hastane, kritik durumdaki yaklaşık 600 hastayı yeniden yerleştirmek için ulaşım bulmak için yarışıyordu. Şiddetli yağışların Çarşamba gününe kadar sürmesi bekleniyor, ancak yağış önümüzdeki üç gün boyunca eyalet genelinde devam edecek.

Editör: TE Bilisim