PEKİN - Kıdemli Çinli diplomat Wang Yi, 22 Şubat Pazartesi günü ABD ve Çin'in, zarar görmüş ikili ilişkilerini düzelttikleri takdirde iklim değişikliği ve koronavirüs pandemisi gibi konularda birlikte çalışabileceklerini söyledi.

Çin eyalet meclisi üyesi ve dışişleri bakanı olan Wang, Pekin'in Washington ile yapıcı diyaloğu, iki ülke arasındaki ilişkilerin eski başkan Donald Trump yönetiminde on yılların en düşük seviyesine inmesinin ardından yeniden başlatmaya hazır olduğunu söyledi.

Wang, Washington'u Çin malları üzerindeki tarifeleri kaldırmaya ve Çin teknoloji sektörünün mantıksız bir şekilde bastırıldığını söylediği şeyden vazgeçmeye çağırdı, adımların işbirliği için “gerekli koşulları” yaratacağını söyledi.

Wang, dışişleri bakanlığı sponsorluğunda bir forumda konuşmadan önce, yetkililer, masa tenisi oyuncularının bir mübadelenin o zamanki ABD Başkanı Richard Nixon'un Çin'i ziyaret etmenin yolunu açtığı 1972'deki "pinpon diplomasisinin" görüntülerini oynattı.

Wang, Washington'u Çin'in temel çıkarlarına saygı göstermeye, iktidardaki Komünist Partiyi karalamamaya, Pekin'in içişlerine karışmayı bırakmaya ve Tayvan'ın bağımsızlığı için ayrılıkçı güçlerle “bağlantı kurmayı” bırakmaya çağırdı.

Wang, İngilizce'ye çevrilmiş hazırladığı açıklamalarda, "Son birkaç yıl içinde, Birleşik Devletler temelde her düzeyde ikili diyaloğu kesti" dedi.

"ABD tarafıyla samimi bir iletişim kurmaya ve sorunları çözmeye yönelik diyaloglara girmeye hazırız."

Wang, olumlu bir adım olarak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yakın zamanda yapılan bir çağrıya işaret etti.

Washington ve Pekin, ticaret, Sincan bölgesindeki Uygur Müslüman azınlıklara karşı işlenen insan hakları suçları ve Pekin'in kaynak zengini Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddiaları da dahil olmak üzere birçok cephede çatıştı.

Ancak Biden yönetimi, Pekin üzerindeki baskıyı sürdüreceğinin sinyalini verdi. Biden, Pekin'in “zorlayıcı ve adaletsiz” ticaret uygulamaları konusundaki endişelerini dile getirdi ve Trump yönetiminin Çin'in Sincan'da soykırım yaptığı yönündeki kararlılığını onayladı.

Bununla birlikte, Biden daha çok taraflı bir yaklaşım benimseme sözü verdi ve iklim değişikliği ve Kuzey Kore'yi nükleer silahlarından vazgeçmeye ikna etme gibi konularda Pekin ile işbirliği yapmaya istekli.

Editör: TE Bilisim