Çin, Afganistan'a gıda malzemeleri ve koronavirüs aşıları da dahil olmak üzere 200 milyon yuan (31 milyon dolar, 22 milyon sterlin) değerinde yardım sözü verdi.

Yardım, Pekin'in Taliban hükümetiyle iletişimi sürdürmeye hazır olduğunu söylediği sırada geldi.

Yeni geçici hükümetin kurulmasının Afganistan'da "düzeni yeniden sağlamak için gerekli bir adım" olduğunu da sözlerine ekledi.

Taliban'ın geçici kabinesi geçen hafta açıklandı ve ülke bir "İslam Emirliği" ilan etti.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin Taliban hükümetini tanımaktan hala "çok uzakta" olduğunu söyledi.

Bu arada Çin devreye girmekte gecikmedi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Afganistan'ın komşularından Pakistan, İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan mevkidaşlarıyla Çarşamba günü yaptığı toplantıda Afganistan'a yönelik yardım önlemlerini açıkladı.

Bu ülkeleri Afganistan'a yardım için işbirliği yapmaya çağırdı ve Çin'in ülkeye 3 milyon doz aşı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Çin ayrıca, birliklerinin Afganistan'da "yıkılmış tahribat" yaptığını söyleyerek ABD'nin geri çekilmesi konusunda sesli bir şekilde eleştirdi.

Bir devlet yetkilisi, ABD'nin "işgalinin ilk gününden geri çekilmesinin son dakikasına kadar Afgan halkına ciddi zarar verdiğini" söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "ABD'nin Afganistan'da son yirmi yılda yaptığı şey, bize ahlaksız askeri müdahalenin ve kendi ideolojisini ve değerlerini başkalarına empoze etme girişimlerinin sonuçlarını gösteren bir ders kitabı örneğidir" dedi.

Taliban yetkilileri, Çin'i Afganistan'ın en önemli ortağı olarak tanımladılar ve savaşın yıktığı ülkeyi yeniden inşa etmek için Çin'in yatırım ve desteğine umut bağladılar.

Pekin, Taliban ile iyi ilişkiler kurmak için ciddi çaba sarf etti.

Taliban Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmeden önce bile Çin, Temmuz ayında grubun temsilcilerini görüşmelere davet ederek Afganistan'a ekonomik destek teklif etti ve aynı zamanda ülkenin teröristler için bir hazırlık noktası olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Ancak Pekin, bu temkinli ittifakı Çin halkının Taliban tarafından geri çevrilen bazı kesimlerine satmakta zorlandı.

Editör: TE Bilisim