SHANGHAI - Çinli düzenleyiciler, Alibaba Group Holding Ltd'ye tekel karşıtı kuralları ihlal ettiği ve piyasadaki hakim konumunu kötüye kullandığı için 18 milyar yuan (2,75 milyar $) para cezası verdi ve bu, ülkede uygulanacak şimdiye kadarki en yüksek antitröst cezası oldu.

Alibaba'nın 2019'daki gelirlerinin yaklaşık% 4'üne denk gelen ceza, son birkaç ayda şirket hisselerine ağırlık veren yerli teknoloji gruplarına yönelik benzeri görülmemiş bir düzenleme baskısının ortasında geliyor.

Alibaba'nın milyarder kurucusu Jack Ma'nın iş imparatorluğu, Ekim ayı sonlarında Çin'in düzenleyici sistemine yönelik sert eleştirisinin ardından özellikle yoğun incelemeye alındı.

Aralık ayı sonlarında, Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR), şirkete bir antitröst soruşturması başlattığını duyurdu. Bu, yetkililerin Alibaba'nın internet finansmanı kolu olan Ant Group'un 37 milyar dolarlık halka arzını durdurmasının ardından geldi.

SAMR Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Aralık ayında başlatılan bir soruşturmanın ardından, Alibaba'nın 2015 yılından bu yana tüccarlarının diğer çevrimiçi e-ticaret platformlarını kullanmasını engelleyerek “pazar hakimiyetini kötüye kullandığını” belirlediğini söyledi.

Editör: TE Bilisim