Yetkililer, laboratuvar sızıntısının 'son derece olası olmadığı' konusunda ısrar ediyor ve yanıtın şeffaflıktan yoksun olduğunu reddediyor.

Çin, koronavirüsün kökenlerini araştıran ekibin Wuhan'a dönmesi için 'bilimsel olmayan' olarak nitelendirdiği bir WHO önerisini reddetti.

Çin, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) COVID-19'un kökenlerini araştıran uzman ekibin, koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin'deki bölgelere geri dönmesi önerisini reddetti ve araştırmacıların bunun yerine "çok olası" duruma öncelik vermeleri gerektiğini söyledi. virüsün hayvanlardan kaynaklanma ve çalışmalarını dünyadaki diğer ülkelere yayma olasılığı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu bakan yardımcısı Zeng Yixin, Devlet Bilgi Konseyi'nde düzenlediği basın toplantısında, DSÖ'nün ekibin bu yılın başlarında ziyaret ettikleri merkezi Wuhan kentindeki yerlere geri dönmesini önermesine “şaşırdığını” söyledi. ve ayrıca bir laboratuvardan sızdığı hipotezini araştırın.

Zeng, böyle bir hareketin "bilimsel olmadığını" söyledi.

Geçen hafta kapalı bir toplantıda DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ajansın koronavirüsün kökenlerine ilişkin soruşturmasının ikinci aşamasının Çin'deki daha ileri çalışmaları ve laboratuvar “denetimlerini” içermesini önerdi.

Ghebreyesus, "Bu virüsün kökenini bulmak, siyasetten uzak tutulması gereken bilimsel bir çalışmadır" dedi. Bunun gerçekleşmesi için, Çin'in ilgili tüm verileri şeffaflık ruhu içinde paylaşarak bilimsel sürecin bu sonraki aşamasını desteklemesini bekliyoruz” dedi.

DSÖ, ilk olarak Wuhan'da ortaya çıkan ve şu anda dünya çapında 4,1 milyondan fazla insanı öldüren virüsün kökenine ilişkin soruşturmasını hızlandırması için artan bir baskı altında.

Uluslararası ve Çinli uzmanlardan oluşan ekibi, Wuhan'a ilk ziyaretlerini , o zamanlar “gizemli bir zatürree” olan ilk vakaların ilk kez tespit edilmesinden bir yıldan fazla bir süre sonra, Ocak ayının ortasında yaptı. Şehirde dört hafta geçirdiler, şu anda kapalı olan Huanan Deniz Ürünleri pazarı da dahil olmak üzere önemli yerleri ve COVID-19 için şüpheli bir hayvan barınağı olan yarasalardan gelen virüslerle çalışan iki araştırma laboratuvarını ziyaret ettiler.

Mart ayında yayınlanan ortak bir raporda ekip, virüsün muhtemelen başka bir hayvan aracılığıyla yarasalardan insanlara bulaştığını söyledi , ancak laboratuvarlardan birinden kaçmış olabileceği yönündeki spekülasyonlar arasında virüsün kökenlerine ilişkin daha derin bir araştırma yapılması çağrıları devam etti . Mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden, istihbarat teşkilatlarının virüsün hayvanlardan mı yoksa bir laboratuvardan mı geldiği konusunda bölündüğünü söyleyerek virüsün kökenlerinin gözden geçirilmesini emretti.

Teori, ekibin ilk raporunda önemsiz gösterilmiş olmasına rağmen, hipotez DSÖ'nün ikinci aşama önerisine de dahil edildi.

Zeng, "DSÖ'nün Çinli uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeleri ve önerileri ciddi bir şekilde gözden geçirmesini ve COVID-19 virüsünün kökeninin izlenmesini gerçekten bilimsel bir konu olarak ele almasını ve siyasi müdahaleden kurtulmasını umuyoruz" dedi.

Basın toplantısında da yer alan Wuhan Ulusal Biyogüvenlik Laboratuvarı'ndan Yuan Zhiming, Wuhan'daki laboratuvarlardaki biyolojik koruma sistemlerinin "kararlı ve güvenilir" ve uluslararası standartlara uygun olduğunu söyledi.

Yuan, "Akademik topluluk tarafından genel fikir birliği, koronavirüsün doğal olarak üretildiği yönünde" dedi ve üç araştırmacının Wuhan'da ilk vakalar ortaya çıkmadan kısa bir süre önce koronavirüs benzeri semptomlarla hastalandığına dair raporları "tamamen yoktan var" olarak reddetti. .

DSÖ ekibindeki Çinli bilim adamlarına liderlik eden ve aynı zamanda medyaya konuşan Liang Wannian, Çin'in şeffaflığı konusundaki soruları da reddetti ve ilk hastalardan elde edilen ham verilerin kamuya açık olarak paylaşılmasının veya kopyalanmasına izin vermenin mümkün olmadığını söyledi. gizlilik endişeleri.

Hayvandan insana bulaşmaya odaklanmanın ve sadece yarasalara değil, pangolinler, vizon ve yaban gelinciği gibi diğer türlere de bakma gereğini vurguladı. Ayrıca, ilk vakaların tespit edildiği yerin, hastalığın aslında ortaya çıktığı yer olmayabileceğini ve yaklaşık olarak aynı zamanda hastalarda veya atık suda koronavirüs izlerinin bulunduğu iddia edilen bir dizi ülke ve şehri sarstığını vurguladı. Hastalık Wuhan'da bildiriliyordu.

Editör: TE Bilisim