Çinli elçisi Perşembe günü, Güvenlik Konseyi'nden Filistin-İsrail meselesini ele almak için sağlam adımlar atmasını istedi.

Çin'in Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Zhang Jun, "Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında birincil sorumluluğu taşımaktadır ve bu nedenle, Filistin-İsrail sorununu ele almak ve iki devletli çözüme olan sarsılmaz desteğini yeniden teyit etmek için sağlam adımlar atmalıdır" dedi.

Jun, Güvenlik Konseyi'ne, Filistin-İsrail sorunu 70 yılı aşkın bir süredir BM gündeminde. Filistin-İsrail durumu her kargaşaya atıldığında, uluslararası hukukun üstünlüğü için bir alarm zili görevi görüyor, insan vicdanına ağırlık veriyor ve çok taraflı mekanizmaların etkinliğini test ediyor, dedi

"Son çatışma bize, Ortadoğu sürecinin raydan çıkmasına ya da Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen birçok bağlayıcı kararı unutmak ya da Güvenlik Konseyi'nin üstlenmesi gereken sorumluluktan kaçmak Filistin sorununun sınırlarına itilmesine ya da Filistin halkının acılarını görmezden gelmeyi göze alamayacağımızı bir kez daha hatırlatıyor" dedi.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin 16 Mayıs Güvenlik Konseyi acil toplantısında belirttiği gibi, kalıcı bir çözüm ancak iki devletli bir çözüm temelinde sağlanabilir. Zhang, ancak Filistin sorunu kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir şekilde çözüldüğünde, Orta Doğu'da herkes için kalıcı barış ve güvenliğin gerçekten sağlanabileceğini söyledi.

"İki tarafı, güveni yeniden inşa etmek, farklılıklarının üstesinden gelmek ve yan yana barış içinde yaşamanın bir yolunu bulmak için erken bir tarihte eşit ayaklı diyaloğu yeniden başlatmaya zorlamalıyız. Uluslararası toplum, özellikle Filistin ve İsrail üzerinde etkisi olan ülkeler, Objektif ve tarafsız bir tavır almalı ve uluslararası koordinasyonu geliştirirken ve barış için sinerjiyi güçlendirirken Ortadoğu barış sürecini kolaylaştırmak için çok çalışmalıdır." dedi.

Ateşkese rağmen sahada kırılganlıklar devam ediyor. Başbakan, uluslararası toplumun, sükuneti mümkün olan en kısa sürede yeniden tesis etmek için ilgili tarafların ateşkese iyi niyetle saygı göstermelerini sağlamak için çabaları hızlandırması gerektiğini söyledi.

Geçen hafta sonu Mescid-i Aksa içinde ve dışında yenilenen çatışma, Doğu Kudüs'te devam eden gerilime işaret ediyor. Çin, bir kez daha, ilgili tüm tarafları itidalli olmaya ve durumu tırmandırabilecek her türlü adımdan kaçınmaya çağırıyor. İsrail, Müslüman topluluğa yönelik şiddet, tehdit ve provokasyonlara gerçekten son vermeli, Kudüs'teki kutsal mekanların tarihi ve mevcut statükosunu korumalı ve saygı göstermeli, Filistin halkını tahliye etmeyi bırakmalı ve tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmalıdır.

İşgal altındaki Filistin topraklarındaki insani kriz endişe verici. Zhang, Gazze'de yıllarca süren abluka, COVID-19 ve şimdi 10 günden fazla süren çatışmalar ve kargaşanın Gazze sakinlerini - 2 milyondan fazlası - korkunç bir sıkıntıya sokmak için komplo kurduğunu söyledi.

"Uluslararası toplumu gecikmeden harekete geçmeye ve birden çok kanal aracılığıyla Filistin'e insani yardım sağlamaya ve Yakın Doğu'daki Filistin Mülteciler için BM Yardım ve Çalışma Ajansı'na (UNRWA) acil durum fon desteği sağlamaya çağırıyoruz. İsrail'i insani yardım erişimini kolaylaştırmaya çağırıyoruz. ve Gazze'deki ablukayı mümkün olan en kısa sürede tamamen kaldırın."

Çin, acil insani yardım olarak Filistin'e 1 milyon ABD doları nakit gönderecek, UNRWA'ya 1 milyon dolar daha ve 200.000 doz COVID-19 aşısı bağışlayacak. Çin, Filistin halkına pratik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapmaya devam edecek, dedi.

Çin, Filistin halkının gerçek bir dostu olarak, Filistin ile İsrail arasında iki devletli çözüm temelinde barış görüşmelerinin bir an önce yeniden başlamasını desteklemektedir. Zhang, Çin'in 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olan tam egemen, bağımsız bir Filistin devletinin erken kurulmasını desteklediğini söyledi.

Çin, uluslararası toplumu barış ve adaleti, hakkaniyeti ve vicdanı savunmaya, gerçek çok taraflılığı uygulamaya ve Filistin sorununun adil ve kalıcı çözümüne gereken katkıları yapmaya çağırdığını söyledi.

Editör: TE Bilisim