Çin, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını azaltma ve 2060 yılına kadar karbon nötr hale gelme arayışında önemli bir araç olan uzun zamandır beklenen emisyon ticaret sistemini Cuma günü başlattı.

Plan, dünyanın en büyük karbon salan ülkesi olan ve Kasım ayında yapılacak çok önemli bir BM zirvesine kadar iklim krizinde küresel bir liderlik rolü üstlenmek isteyen Çin ile başlatıldı.

Çin, bunu dünyanın en büyük karbon ticareti pazarı haline gelecek olanın temellerini atarak, binlerce Çinli şirketi kirliliklerini azaltmaya veya derin ekonomik darbelerle karşı karşıya kalmaya zorlayarak selamladı.

Program, Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü elde etmek için ayrıntılı planını açıklamasından birkaç gün sonra başlatıldı .

Bununla birlikte, kirliliğe verilen düşük fiyat da dahil olmak üzere, Çin'in ilk emisyon ticaret planının sınırlı ölçeği ve etkinliği konusunda derin sorular devam etmektedir.

Daha genel olarak, analistler ve uzmanlar, Çin'in 2030 yılına kadar en yüksek emisyonlara ulaşmayı içeren çevresel hedeflerine ulaşması için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini söylüyor.

Çin ilk olarak on yıl önce ülke çapında bir karbon piyasası planlarını açıkladı, ancak etkili kömür endüstrisi lobisi ve ekonomik büyümeye çevre üzerinde öncelik veren politikalar ilerlemeyi yavaşlattı.

Plan, ilk kez büyük ölçekli işletmeler için kirlilik sınırları belirleyecek ve firmaların daha düşük karbon ayak izine sahip diğerlerinden çevreyi kirletme hakkını satın almalarına olanak tanıyacak.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre, pazar başlangıçta fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yedide birini üreten 2.225 büyük enerji üreticisini kapsayacak .

Bu enerji üreticileri , 2019'da Çin fabrikaları tarafından püskürtülen 13,92 milyar ton Dünya ısınma gazlarının yüzde 30'unu oluşturuyor .

Citigroup, bu yıl için 800 milyon dolarlık kredinin satın alınacağını ve on yılın sonunda 25 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyor.

Bu, Çin'in ticaret planını şu anda dünyanın en büyüğü olan Avrupa pazarının yaklaşık üçte biri yapacaktır.

Planın başlangıçta çok daha büyük olması ve havacılık ve petrokimya dahil yedi sektörü kapsaması bekleniyordu.

Düşük hırs

Ancak Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi baş analisti Lauri Myllyvirta'ya göre, pandemi kaynaklı yavaşlamanın ortasında ekonomik büyüme öncelikli olduğundan hükümet "hırsları azalttı".

Myllyvirta, "Hükümet salgından sonra büyümeyi artırmak için enerji yoğun sektörlere milyarlarca dolar akıtırken, Çin'in kömür, çimento ve çelik üretiminin tümü arttı." Dedi.

Emisyonları sınırlandıran kurallar bu büyüme modelini bozacak” dedi.

Çevreciler için bir başka endişe de Çin'in kirliliğe verdiği düşük fiyat.

Şanghay'daki pazarda açılış ticareti Cuma sabahı ton karbon başına 52,7 yuan (8 $) ile başladı.

Citic Securities yakın tarihli bir araştırma notunda, Çin'deki ortalama karbon fiyatının bu yıl sadece 4,60$ civarında seyretmesi bekleniyor - ton başına ortalama AB fiyatı olan 49,40$'ın çok altında.

Analitik şirketi TransitionZero'ya göre, başlangıçta verilen ücretsiz kirlilik izinleri ve uyumsuzluk için jeton cezaları fiyatları düşük tutacaktır.

Ancak Çin, Cuma günkü lansmanı sadece ilk adım olarak nitelendirdi.

Planın baş tasarımcısı Zhang Xiliang, geçen hafta yaptığı açıklamada, planın gelecek yıldan itibaren çimento üreticilerini ve alüminyum üreticilerini kapsayacak şekilde genişleyeceğini söyledi.

Zhang, "Hedef, yılda yaklaşık 5 milyar ton karbondan sorumlu 10.000 kadar yayıcıyı kapsayacak şekilde pazarı genişletmek" dedi.

Çin devlet medyası, ticaret değerinden ziyade kapsanan sera gazı emisyonlarının miktarı ile değerlendirildiğinde, mevcut versiyonun halihazırda dünyanın en büyük pazarı olduğuna dikkat çekti.

Planla ilgili diğer endişeler arasında teknik bilgi eksikliğinin ve güçlü kömür ve çelik lobilerinin devam eden baskısının ilerlemeyi yavaşlatabileceği yer alıyor.

Çin Karbon Forumu'ndan Huw Slater, yerel yetkililer ve şirketlerin emisyonların muhasebeleştirilmesi ve hatta iklim biliminin temelleri hakkında çok az şey bildiğini söyledi.

Büyüme için kömür ve karbon yoğun endüstrilere dayanan bölgeler, plana katılmakta yavaş kaldı.

Slater, "Yetkililer, kirliliği çok hızlı bir şekilde durdurmaları halinde işleri kesip toplumsal huzursuzluğa yol açabileceğinden korkuyorlar" dedi.

Editör: TE Bilisim