Bir Fransız müzesi, Çin hükümetinin müdahalesini gerekçe göstererek Moğol imparatoru Cengiz Han'ın tarihi yeniden yazmaya çalışmakla suçladığı bir sergiyi erteledi.

Nantes'teki müze, Çin'in etnik Moğollara karşı ayrımcılığı sertleştirmesiyle ortaya çıkan Pekin'in müdahalesinin ardından gösteriyi çekti

Batı şehri Nantes'teki Château des ducs de Bretagne tarih müzesi, 13. yüzyılın lideri hakkındaki gösteriyi üç yıldan fazla beklettiğini söyledi.

Müze müdürü Bertrand Guillet, “Savunduğumuz insani, bilimsel ve etik değerler adına bu gösteriyi durdurma kararı aldık” dedi.

Çinli yetkililerin "Cengiz Han", "İmparatorluk" ve "Moğol" gibi bazı kelimelerin gösteriden çıkarılmasını talep ettiği belirtildi. Daha sonra sergi broşürleri, efsaneler ve haritalar üzerinde değişiklik istediler.

Çatışma, Çin hükümetinin çoğu kuzeydeki İç Moğolistan eyaletinde yaşayan etnik Moğollara karşı ayrımcılığını sertleştirmesiyle ortaya çıktı .

Sergi, Çin'in Hohhot kentindeki İç Moğolistan Müzesi ile işbirliği içinde planlandı. Ancak Nantes müzesi, Çin Kültürel Miras Bürosu'nun müzeye orijinal plandaki değişiklikler için baskı yaptığında, "yeni bir ulusal anlatı lehine Moğol kültürünün önyargılı yeniden yazılması gibi unsurlar da dahil olmak üzere" gerginliklerin arttığını söyledi.

Müze bunu "sansür" olarak damgaladı ve Çin hükümetinin Moğol azınlığa karşı tutumunun "sertleştiğinin" altını çizdiğini söyledi.

Paris'teki Çin konsolosluğu yorum çağrılarına hemen cevap vermedi.

Editör: TE Bilisim