Pekin, ekonomisini yolunda tutmak için kendi kendini yöneten adanın yarı iletkenlerine güveniyor.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından tanıdık ticaret kısıtlamaları oyun kitabına döndü.

Pelosi, Pekin'in uyarılarına rağmen demokratik olarak yönetilen adaya yolculuğuna devam ettikten sonra, Çinli yetkililer Tayvan'ın narenciye ve balık ithalatını ve kum ihracatını askıya aldı .

Devlet medyası ayrıca, Tayvan çevresindeki büyük askeri tatbikatların Perşembe günü başlayacağını ve tatbikatları “yeniden birleşme operasyonu provası” olarak çerçeveleyeceğini duyurdu.

Çinli yetkililer biyogüvenlik ve ticaretle ilgili diğer gerekçelere atıfta bulunsa da, ticaret hamleleri geniş çapta, Pekin'in ayrılıkçı bir eyalet olarak gördüğü adaya baskı yapmayı amaçlayan siyasi eylemler olarak yorumlandı - gerekirse zorla -.

Bununla birlikte, Pekin'in en son ekonomik zorlama girişimi, Tayvan'ın en değerli ihracatını dokunulmadan açıkça bıraktı: yarı iletkenler.

Bunun nedeni büyük olasılıkla Çin'in Tayvan'ın kritik bileşenlerin ihracatına neredeyse adanın kendisi kadar bağımlı olmasıdır.

Pekin için, Tayvan'ın yarı iletken endüstrisini hedef almak, kendisine ciddi zarar verme pahasına olacaktır.

Tayvan için yarı iletkenler ne kadar önemli?

Tayvan, akıllı telefonlar ve tıbbi cihazlardan arabalara ve savaş uçaklarına kadar her şeyde kullanılan yarı iletkenler, kritik bileşenler için küresel endüstriye hakimdir.

TrendForce'a göre, kendi kendini yöneten ada, yarı iletken üretim gelirinin yüzde 64'ünü oluşturuyor ve endüstri lideri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) tek başına toplam pastanın yarısından fazlasını alıyor.

Bir sonraki en büyük üretici olan Güney Kore, pazarın beşte birinden daha azını kontrol ediyor.

Boston Consulting tarafından hazırlanan bir rapora göre, en gelişmiş yarı iletkenler için Tayvan, üretimin yüzde 92'sini oluşturuyor.

Sadece 13 ülke ve Vatikan tarafından resmi olarak tanınan Taipei için yarı iletken endüstrisinin ekonomi ve adanın güvenliği için önemi göz ardı edilemez.

Yıllarca süren patlayıcı talepten sonra, yarı iletkenler artık ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını ve gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor.

Araştırma görevlisi James Lee, “Tayvan'ın kendisini yüksek teknoloji lideri olarak konumlandırdığı ve Dördüncü Sanayi Devrimi'nin Tayvanlı şirketlerin tasarlayıp üretebileceği öncü yarı iletkenlere dayanacağı düşünüldüğünde, Tayvan'ın yarı iletken endüstrisi ekonomisi için kritik öneme sahip” dedi. Al Jazeera'ya verdiği demeçte, Tayvan'daki Academia Sinica'daki bir arkadaş.

“Yarı iletken endüstrisi Tayvan'ın güvenliği için de kritik çünkü Tayvan'ın diğer ülkeler, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa için stratejik önemini artırıyor.”

Pekin'in narenciye ve balıkları hedeflemesinin Tayvan ekonomisi üzerinde minimum bir etkiye sahip olması beklenirken, cips ithalatını keserek çok daha fazla zarar verebilir.

Çin neden Tayvan'ın yarı iletkenlerine ihtiyaç duyuyor?

Tayvan, yarı iletken endüstrisine ne kadar bağımlıysa, Çin de öyle.

2020 Kongre Araştırma Servisi raporuna göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, küresel yarı iletken talebinin yüzde 60'ını oluşturuyor.

Aynı rapora göre, bu talebin yüzde 90'dan fazlası ithalatçı ve ülkede üretim yapan yabancı firmalar tarafından karşılanıyor.

Çin, endüstrisini geliştirmeye milyarlarca dolar akıtmasına rağmen, Şanghay merkezli SMIC liderliğindeki pazarın yüzde 10'undan daha azını kontrol ediyor.

Lee, "Çin Tayvan'a bağımlı çünkü Çinli şirketler yarı iletkenler tasarlayabilirken, özellikle önde gelenlerde bunları üretmek için yalnızca sınırlı bir kapasiteye sahipler" dedi.

"Son zamanlarda SMIC'nin 7 nm çip üretme yeteneğini geliştirdiğine dair raporlar var, ancak bu hala erken aşamalarda ve TSMC ve Samsung'un çok gerisinde."

Çin sık sık diğer ülkelere karşı ekonomik zorlama kullanmakla suçlanırken, geçmişte ekonomisi için önemli olan bazı malları yaptırımların dışında tuttu.

Çin , COVID-19 pandemisinin kökenine ilişkin bir anlaşmazlığın ardından 2020'de Avustralya sığır eti, şarap ve arpa ithalatını durdurduktan sonra , Pekin çelik konusundaki şiddetli iştahını karşılamak için büyük miktarlarda demir cevheri ithal etmeye devam etti.

Çin gelecekte yarı iletkenleri hedefleyebilir mi?

Tayvan'ın yarı iletken hakimiyetinin ne kadar süreceği belirsiz.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yabancı teknolojiye bağımlılığı ülkenin karşı karşıya olduğu "en büyük gizli tehlike" olarak nitelendirdi ve kendi kendine yeterliliğini artırma sözü verdi.

“Made in China” girişimi kapsamında Pekin, yarı iletkenler de dahil olmak üzere yüksek teknoloji endüstrilerine 2020 ile 2025 yılları arasında 1,4 trilyon dolar yatırım sözü verdi.

TechNode'un araştırmasına göre, yalnızca 2020'de Çinli yarı iletken şirketleri, bir önceki yıla göre dört kat artışla 227,6 milyar yuan (33.7 milyar $) yatırım aldı.

Resmi hükümet verilerine göre, geçen yıl Çin'in entegre devre üretimi, önceki yıla göre yüzde 33,3 artışla 359,4 milyar adede yükseldi.

Lee, "Çin'in imalat için hala Tayvanlı şirketlere bağımlıyken yarı iletken endüstrisine karşı yaptırımlar kullanmasının pek mümkün olmadığını düşünüyorum" dedi. “Pekin kendi başına daha güçlü bir üretim kapasitesi geliştirirse bu değişebilir, ancak benim görüşüme göre buna daha birkaç yıl var.”

Editör: TE Bilisim