SEUL, 20 Temmuz - Analistler, bir zamanlar kenarda kalan daha küçük ulusların Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güç merkezlerinin izinden giderek gelişmiş uzun menzilli füze cephaneleri oluşturmasıyla Asya'nın tehlikeli bir silahlanma yarışına doğru kaydığını söylüyor.

Çin, 4.000 kilometreye kadar menzile sahip çok amaçlı bir silah olan DF-26'yı toplu olarak üretirken , ABD Pasifik'te Pekin'e karşı koymayı amaçlayan yeni silahlar geliştiriyor.

Bölgedeki diğer ülkeler, Çin'e ilişkin güvenlik endişeleri ve ABD'ye olan bağımlılıklarını azaltma arzusu nedeniyle kendi yeni füzelerini satın alıyor veya geliştiriyor.

Analistler, diplomatlar ve askeri yetkililer, on yıl sona ermeden önce Asya'nın daha uzağa ve daha hızlı uçan, daha sert vuran ve her zamankinden daha sofistike olan geleneksel füzelerle dolu olacağını söylüyor - son yıllardaki keskin ve tehlikeli bir değişiklik.

Pasifik Forumu başkanı David Santoro, "Asya'da füze manzarası değişiyor ve hızla değişiyor" dedi.

Analistler, bu tür silahların giderek daha uygun fiyatlı ve doğru olduğunu ve bazı ülkeler bunları elde ettikçe komşularının geride kalmak istemediklerini söyledi. Füzeler, düşmanları caydırmak ve müttefiklerle olan baskıyı artırmak gibi stratejik faydalar sağlar ve kazançlı bir ihracat olabilir.

Santoro, uzun vadeli sonuçların belirsiz olduğunu ve yeni silahların gerilimleri dengeleyip barışın korunmasına yardımcı olma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi.

Füze yayılmasının şüpheleri körüklemesi, silahlanma yarışlarını tetiklemesi, gerilimleri artırması ve nihayetinde krizlere ve hatta savaşlara neden olması daha olasıdır” dedi.

Editör: TE Bilisim