Greta Thunberg de dahil olmak üzere uluslararası aktivistlerin desteğiyle Çin'de gözaltına alınan 12 Hong Kong gencinin serbest bırakılması çağrısında bulunan bir sosyal medya kampanyası zemin kazanıyor.

Genç çevreci, Hong Kong'dan kaçmaya çalışırken yakalandıktan sonra Çin anakarasında sıkı güvenlik altında tutulan 12 gencin durumuna uluslararası dikkatleri çekmek umuduyla #save12Htekneyle kampanyası başlatıldı.

2019 yılında ki protesto hareketiyle ilgili olarak

23 Ağustos'ta Çin sahil güvenlik güçleri, Hong Kong açıklarında 16-30 yaşları arasında 12 kişiyi taşıyan bir sürat teknesini durdurdu ve bu kişilerin iltica talebinde bulunmak için Tayvan'a gittiği iddia edildi. 

Neredeyse tüm yolcular 2019 yılında ki protesto hareketiyle ilgili olarak her yerde bulunan "isyan" suçlamasından daha ciddi silah suçlarına kadar değişen suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Grup arasında, daha önce yabancı gizli anlaşma şüphesiyle ulusal güvenlik yasası kapsamında tutuklanan genç bir aktivist olan Andy Li de vardı .

Önde gelen bir Hong Kong aktivisti Joshua Wong, birinin Portekiz vatandaşı olduğunu ve iki İngiliz Ulusal Denizaşırı pasaportu tuttuğunu söyledi.

Aileler medyaya tutuklamayı beş gün sonrasına kadar bilmediklerini söylediler. Hong Kong polisi, tutuklamayı medya haberlerinden de öğrenmiş gibi görünüyordu, ancak daha sonra ayrıldıkları sabah teknenin kalkış noktası yakınlarında bir Hong Kong gözetleme uçağının ortaya çıkması soruları gündeme getirdi.

Eylül ayı sonlarında Çinli yetkililer, grubun tutuklanmasını resmen onayladı.

Çinli yetkililer, Yantian halkının Shenzhen'deki vekaletinde tutuldukları sırada grubun avukatlara, ilaçlara ve sevdikleriyle iletişimine erişimini reddetmekle suçlanıyor. Çinli yetkililer, tutukluların hükümetin tavsiyeleri listesinden anakara avukatları seçtiklerini iddia ettiler, ancak bu, bazı avukatlar ve gözaltına alınanların aile üyelerinin herhangi bir temsillerinin olup olmadığını sorgulamalarıyla tartışıldı.

İnsan hakları davalarında uzmanlaşmış birkaç anakara avukatı, Çinli yetkilileri müvekkillerini temsil etmeyi bırakmaları için onlara baskı yapmakla suçladı .

save12HKyouths

Hong Kong 12, Hong Kong'daki protestocular ve demokrasi yanlısı hareketin uluslararası diasporası için son parlama noktası haline geldi.

Wong, Hong Kong hükümetini anakara yetkilileriyle grubu “kaçırmakla” ve Hong Kong'un yetki alanında olan bir mesele nedeniyle Çin hukuk sistemi içindeki aktivistleri daha büyük tehlikeye atmakla suçladı.

Editör: TE Bilisim