Dünya genelindeki milletvekillerinin dörtte birinden fazlası kadınlardan oluşuyor, ancak 2020'de bu oran arttı, ancak ilerleme o kadar yavaş ki, küresel bir yasama meclisi organı, şu anki oranda erkeklerle eşitliğe ulaşmalarının 50 yıl alacağını söyledi.

179 ulusal üye parlamentodan ve 13 bölgesel parlamentodan oluşan Parlamentolar Arası Birlik, yıllık bir 'Parlamentodaki Kadınlar' raporunda, "Son birkaç yılda ilerleme istikrarlı olsa da, hala dayanılmaz derecede yavaş" dedi.

Cenevre merkezli IPU, "Mevcut oranda, dünya çapındaki parlamentolarda cinsiyet eşitliğinin sağlanması için 50 yıl daha geçmesi gerekecek" dedi.

2019'a göre 0,6 puan artışla 2020'de parlamenterlerin yüzde 25,5'ini kadınlar oluşturuyordu. 1995'te kadınların oranı sadece yüzde 11,3'tü.

Yalnızca üç ülkenin yasama organlarında erkekler kadar kadın var: Küba, Ruanda ve Birleşik Arap Emirlikleri. Papau Yeni Gine, Mikronezya ve Vanuatu gibi bazı ülkelerde parlamentoda hiç kadın yok.

IPU genel sekreteri Martin Chungong, kotaların daha fazla ilerleme sağlamak için önemli olduğunu söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, "2020 yılında, kotaların yasallaştırıldığında, iyi tasarlanmış ve iddialı olduğunda, kadınların siyasi ve parlamento temsilini artırma potansiyeline sahip olduğunun bir kez daha teyit edildiğini gördük."

Amerika Birleşik Devletleri gibi kadınların şu anda Kongre'nin iki binasındaki koltukların yüzde 26,9'unu elinde tuttuğu yerlerde ilerlemeyi müjdeledi. Ancak Ürdün ve Burkina Faso dahil diğer ülkelerin gerilediğini söyledi.

Genel olarak, Amerika kıtası yüzde 32,4 ile parlamentolarda en yüksek kadın oranına sahipti. Orta Doğu ve Kuzey Afrika yüzde 17,8 ile en düşük seviyeye sahipti.

Editör: TE Bilisim