İnsanlar çizgi romanları ve bilimi ayrı dünyalar olarak düşünebilirler, ancak birbirlerini birden fazla yoldan birleştirebiliyorlar.

Örümcek Adam, Karınca Adam ve Poison Ivy gibi birçok klasik çizgi roman karakteri biyolojiden esinlenmiştir. Ve doğal dünya hakkında bazı eğlenceli gerçekler elde etmek için eğitim araçları olarak hareket edebilirler.

Bazı süper kahramanların ikinci egolarının yanında bilimsel kariyerleri de vardır. Örneğin, Marvel's The Unstoppable Wasp , genç bir bilim insanıdır. Ve DC Comics'in süper kötü adamı Poison Ivy , bal arılarını koloni çöküşünden kurtaran bir botanikçi.

Süper kahramanlar, hayvanlara ünlü çizgi roman karakterlerinin adını verdiği taksonomi dünyasına da girdi. Bunlar arasında Marvel karakteri Deadpool (maskesi sineğin sırtındaki işaretlere benzeyen) adını taşıyan bir soyguncu sineği ve Marvel kahramanı Kara Panter'den sonra bir balık yer alıyor .

Arı davranışını araştıran bir doktora öğrencisiyim ve üniversite hayatımın çoğunu bir çizgi roman dükkanında çalışarak geçirdim. Biyolojiyi ve diğer bilim türlerini okul öğrencileri için daha ilgi çekici hale getirmek için süper kahramanların nasıl kullanılabileceği aşağıda açıklanmıştır.

1. İlgi çekiyorlar

Okumanın gelişmiş kelime bilgisi , anlama ve matematik becerilerinden artan empati ve yaratıcılığa kadar bir dizi faydası vardır.

Çizgi romanların diğer okuma biçimlerine göre avantajlarını doğrudan kanıtlamak zor olsa da, ilgi çekici ve anlaşılması kolay öğrenme araçları olabilirler.

Çizgi romanların ders içeriğini anlama açısından klasik ders kitaplarına benzer faydaları vardır . Ama daha büyüleyici olabilirler.

114 işletme öğrencisi üzerinde yapılan bir araştırma, ders içeriğini öğrenmek için klasik ders kitaplarına göre grafik romanları tercih ettiklerini gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başka bir çalışmada , üniversite biyoloji öğrencilerine biyoloji dersleri için tamamlayıcı okuma olarak ya bir ders kitabı ya da bir grafik roman - bilim adamı Jay Hosler tarafından görme bilimini keşfeden bir karakteri izleyen  İfadeler - verildi.

Her iki öğrenci grubu da ders bilgilerinde benzer artışlar gösterdi, ancak grafik roman verilen öğrenciler derse artan bir ilgi gösterdi.

Bu nedenle, çizgi roman öğrencileri, özellikle de bilimle pek ilgilenmeyenleri meşgul etmek için kullanılabilir.

Science Comics dizisi , Jay Hosler'in The Way of the Hive ve Abby Howard'ın  dizileri gibi eğitici çizgi romanlar genellikle bir başlangıç, orta ve çözümden oluşan bir öyküden oluşan bir anlatı yapısına sahiptir.

Öğrenciler genellikle hikaye anlatımındaki bilgileri, ders kitaplarında olduğu gibi gerçekçi bir şekilde verildiğinde olduğundan daha kolay kavrar . Okuyucular bir hikayeyi takip ederken, öğrendikleri temel bilgileri çözümü anlamak ve yorumlamak için yol boyunca kullanabilirler.

2. Önemli kavramları öğretirler

Bilimle ilgili çizgi romanlarda, hikaye ilerledikçe, bilimsel kavramlar genellikle yol boyunca serpilir. Örneğin,  , kanadı kırık bir yarasayı rehabilitasyon kliniğinden geçirirken izliyor. Okuyucu, bu yolculukta farklı yarasa türleri ve ekolojileri hakkında bilgi edinir.

Çizgi romanlar ayrıca kalıcılık avantajına sahiptir, yani öğrenciler panelleri kendi hızlarında okuyabilir, yeniden ziyaret edebilir ve anlayabilir.

Optik İfadeler de dahil olmak üzere birçok bilim çizgi romanı, güvenilir gerçeklere izin veren bilim adamları tarafından yazılmıştır.

Hikaye anlatımını kullanmak, çizgi romanlarda ilişkilendirilebilir karakterler yaratarak bilim insanlarını da insanlaştırabilir . Bazı grafik romanlar, bilimsel kariyerleri sergiler ve bilim adamının giydiği laboratuvar önlüğü klişelerini ortadan kaldırmak için harika bir araç olabilir. Örneğin, Jim Ottaviani ve Maris Wick'in çizgi romanları Primatlar ve Astronotlar: Son Sınırdaki Kadınlar laboratuvarlarda, sahada ve hatta uzayda çalışan kadın bilim insanlarını sergiliyor.

Marvel dizisinin Durdurulamaz Eşek Arısı, her sayının sonunda kadın bilim insanlarıyla röportajlar da içeriyor.

3. Tuhaf dünyalar hakkında görsel bir fikir verebilirler

İzlemesi kolay bir anlatı yapısıyla birleştirilen görüntüler, başka türlü görselleştirilmesi zor olabilecek dünyalara da bir bakış sağlayabilir. Örneğin,  ve Manga serisi, vücuttaki mikrop ve hücreler açısından anlatılır.

Görüntüler,  aracılığıyla görselleştirilen bir bal arısı kolonisi gibi potansiyel olarak tehlikeli veya karşılaşılması zor olan hayvanların yaşam döngülerini de gösterebilir.

Caitlyn Forster

PhD Candidate, School of Life and Environmental Sciences, University of Sydney

Editör: TE Bilisim