KAHİRE / BEYRUT, (Thomson Reuters Vakfı) - Sesli sohbet odası uygulaması Clubhouse, Arap dünyasında yükselişe geçiyor ve Mısır'daki sözde namus cinayetlerinden Irak'taki cinsel kimliğe kadar tabu konularda açık tartışmalar için nadir bir platform sağlıyor, ancak bazı yetkililer kullanımı kısıtlarken, diğerleri ihtiyatlı.

Geçen yıl San Francisco merkezli bir şirket tarafından başlatılan uygulama, popülerliği milyarderler Elon Musk ve Mark Zuckerberg tarafından ortaya çıktıktan sonra artan ve Orta Doğu'da kullanımı artarak, insanların sohbet odalarında çeşitli konuları tartışmalarına olanak tanıyor.

Kendini panseksüel olarak tanımlayan Iraklı bir kadın, uygulamanın "odalarından" birinde, seçilenler hakkında herkesin konuşabileceği bir tartışmada, "Bazı eğilimlerim olduğunu biliyordum, ancak burada bunu daha çok ifade edebilirim çünkü insanlar farklılığa saygı duyabilirim" dedi.

"Umarım bizim ülkelerimizde de aynısı olur." Dedi ve geleneksel olmayan cinselliğini ancak Orta Doğu'dan ayrıldığında keşfedebildiğini hissettiğini söyledi.

Orta Doğu'da kullanım

Ancak Arap hayranlar, kamuoyunda nadiren tartışılan konuları gündeme getirmenin bir yolu olarak Clubhouse'u benimserken, bazıları Ürdün ve Umman'ın geçen ay San Francisco merkezli uygulamaya erişimi engellemesinin ardından bölgedeki otoriter hükümetlerin geniş çaplı bir engellemesinden korkuyor.

Clubhouse, yorum talebine yanıt vermedi, ancak hızla büyüyen uygulama, Asya'daki hükümetlerin öfkesini şimdiden çekti.

Şubat ayında Çin, binlerce anakara kullanıcısının Sincan gözaltı kampları, Tayvan'ın bağımsızlığı ve Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası gibi hassas konularda sıklıkla sansürlenen tartışmalara katılmasının ardından Kulüp Binası'na erişimi engelledi.

Ayrıca Şubat ayında Tayland, uygulama monarşinin tartışılması için bir platform olarak ortaya çıktıktan sonra Clubhouse kullanıcılarını yasayı çiğnememeleri konusunda uyardı ve Endonezya, Clubhouse'un yerel düzenlemelere uymaması halinde yasaklanabileceği konusunda uyardı.

Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi'nde dijital beşeri bilimler ve toplumlar profesörü olan Marc Owen Jones, uygulamanın yakında Arap ülkelerindeki "balayının" kullanıcı sayısı artmaya devam ettikçe sona ereceğini görebileceğini söyledi.

Jones, Thomson Reuters Vakfı'na verdiği demeçte, "Yenilik, insanların normalde devletten misilleme yapılmasından korktukları için yapmayacakları şeyleri söylemekte özgür hissettikleri anlar yaratıyor" dedi.

"İnsanlar nöbetlerini bırakıyor ve belki de içinde yaşadıkları siyasi bağlamın değişmediğini unutuyorlar." Dedi ve birkaç devlet müdahalesi vakasının konuşma üzerinde "ürpertici" bir etkisi olabileceğini de sözlerine ekledi.

Umman , doğru çalışma iznine sahip olmadığını söyleyerek uygulamayı geçen ay engelledi . Ürdün yerel basını, ülkenin erişimi kısıtlamak için benzer adımlar attığını bildirdi.

Ürdün Bilgi ve İletişim Bakanlığı,  yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Ummanlı bir Twitter kullanıcısı "RIP, Clubhouse", yeni popüler uygulamayı sosyal sınıf veya cinsiyetin yerleşik sınırları boyunca diyaloğu teşvik etmenin bir yolu olarak övdükten haftalar sonra yazdı.

YANLIŞ KAVRAMLAR

2020'nin başlarında başlatılan uygulama, sosyal açıdan muhafazakar Arap ülkelerinde hızla büyüdü ve Şubat ayında Suudi Arabistan'da en çok indirilen uygulama oldu.

Clubhouse, kullanıcılarının bölgesel bir dökümünü yayınlamadı, ancak iş verileri web sitesi Statista, uygulamanın Şubat ayında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki indirmelerinin Amerika bölgesini geçtiğini söyledi.

Platformun hayranları, kullanıcıları bir dereceye kadar eşit bir zemine oturtduğunu, Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal medyalarda hiyerarşileri düzleştirdiğini ve çok sayıda takipçiye sahip olanların anlatıyı etkileyebileceğini söylüyor.

Uygulamanın odalarından birinde "Irak'ta Feminizm ve Eşcinsellik" başlıklı yakın tarihli bir tartışma sırasında, Iraklılar, pedofili ile sahte çağrışımlar ve Müslümanların LGBT + olup olamayacağı gibi eşcinsel olmakla ilgili yanlış kanıları ele aldı.

Görüş farklılıklarına rağmen, görüşme gerekçeli ve katılımcılar saygılıydı.

Bir kadın eşcinselliği asla normal olarak kabul etmeyeceğini söylediğinde, açıkça trans bir kadın cevap verdi: "Bizi kabul etmek zorunda değilsin, sadece bize saygı duy."

Hak gruplarının, Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el Sisi yönetiminde ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına tanık olduğunu söylediği Mısır'da, uygulama son zamanlarda eleştirmenlerin kadın haklarını boğacağından korktuğu tartışmalı bir yasa tasarısı hakkında tartışmalara ev sahipliği yapıyor.

"2021'deyiz ve hala Mısır'daki bir kadın kocasının veya babasının rızası olmadan seyahat edemeyecek. Ne yazık!" bir odada bir kadının kişisel statü yasası tasarısını tartışmak için oluşturulduğunu söyledi.

Geçen ay Sisi, milletvekillerini yasanın daha dengeli olmasını ve kadın haklarını korumaya çağırdı.

SINIRLANDIRILMIŞ

Kahire Amerikan Üniversitesi'nde sosyal medya eğitmeni olan Fady Ramzy, uygulamanın popülaritesinin, Facebook ve Twitter'ın kullanımıyla kolaylaştırılan 2011 "Arap Baharı" protestolarıyla sarsılan hükümetleri rahatsız etmiş olabileceğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki kullanıcılar, son haftalarda bağlantı sorunları bildirdiler ve birçoğu, bunlara yalnızca sanal özel ağlar veya VPN'ler kullanarak erişebileceklerini söyledi.

Beyrut merkezli dijital haklar STK SMEX'in yöneticisi Mohamad Najem, kuruluşunun uygulamanın BAE'de engellendiğinden veya bağlantının başka şekilde engellendiğinden şüphelendiğini söyledi.

BAE'nin Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Ancak, uygulamanın bazı kullanıcıları forumun ülkelerinde ne kadar süreceğini merak ederken, Arapça Clubhouse tartışmaları şimdilik gelişiyor - birkaç konu sınır dışı.

Mısır'da, evinde bir erkek görüldüğü için öldürüldüğü iddia edilen bir kadının ölümünden sonra oluşturulan bir odada, Mısırlı kadınlar, genellikle kurbanların akrabaları tarafından işlenen "namus" cinayetlerini kınadılar.

"Bunun onurla ne alakası var?" bir kadın dedi. "Bir kadını evinin balkonundan atıp, evinde erkek olduğu için öldürmek gerçekten ahlaki mi?

Editör: TE Bilisim