BM, koronavirüs krizinin milyonlarca çocuğu daha çalışmaya itmekle tehdit ettiği konusunda uyardı.

Unicef, çocuk işçiliğinin yirmi yılda ilk kez arttığını ve koronavirüs krizinin milyonlarca genci aynı kadere doğru itmekle tehdit ettiğini söyledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü ve BM çocuk ajansı ortak bir raporda, çocuk işçi sayısının 2020'nin başında 160 milyon olduğunu ve dört yılda 8,4 milyon artış olduğunu söylüyor.

Artış, pandemi vurmadan önce başladı ve 2000 ile 2016 yılları arasında çocuk işçi sayısının 94 milyon azaldığını gören düşüş eğiliminin dramatik bir şekilde tersine çevrildiğini belirtti.

Kovid-19 krizinin etkisini göstermeye başladığı sırada, dünya genelinde yaklaşık her 10 çocuktan biri çocuk işçiliğinde mahsur kaldı ve en kötü etkilenen Sahra altı Afrika oldu.

Çocuk işçiliği yapan çocukların yüzdesi 2016 yılındakiyle aynı kalırken, nüfus artışı rakamların önemli ölçüde artması anlamına geliyordu.

Ajanslar, pandeminin durumu kötüleştirme riskini taşıdığını söylüyor. Yoksulluğa düşen ailelerin sayısını artırmaya yardımcı olmak için acil önlem alınmadığı takdirde, önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık 50 milyon daha fazla çocuğun çocuk işçiliğine zorlanabileceği konusunda uyarıyorlar.

Unicef ​​başkanı Henrietta Fore, “Çocuk işçiliğini sona erdirme mücadelesinde zemin kaybediyoruz” diyerek, “Kovid-19 krizinin kötü bir durumu daha da kötüleştirdiğini” vurguladı.

“Şimdi, küresel karantinaların, okulların kapanmasının, ekonomik aksaklıkların ve küçülen ulusal bütçelerin ikinci yılına girerken, aileler yürek parçalayıcı seçimler yapmak zorunda kalıyor.”

Rapora göre, pandemi nedeniyle yoksulluğun artacağına dair son tahminler gerçekleşirse, 2022'nin sonuna kadar dokuz milyon çocuk daha çocuk işçiliğine itilecek.

Ancak raporun yazarlarından biri olan bir Unicef ​​istatistik uzmanı Claudia Cappa'ya göre, istatistiksel modelleme bu sayının beş kattan daha fazla olabileceğini gösteriyor.

AFP'ye verdiği demeçte, AFP'ye verdiği demeçte, "Eğer kemer sıkma önlemleri ve diğer faktörler nedeniyle sosyal koruma kapsamı mevcut seviyelerden düşerse, çocuk işçiliğine düşen çocuk sayısı [ek] 46 milyon artabilir" dedi.

Dört yılda bir yayınlanan rapor, beş ila 11 yaş arasındaki çocukların küresel rakamın yarısından fazlasını oluşturduğunu gösteriyor.

2020'nin başında çocuk işçiliğinde çalışan 160 milyon çocuğun 97'sini oluşturan erkek çocukların etkilenme olasılığı önemli ölçüde daha yüksek.

Ancak rapora göre, haftada en az 21 saat yapılan ev işleri sayıldığında cinsiyet farkı yarı yarıya azalıyor.

Endişe verici bir şekilde, tehlikeli olarak sınıflandırılan ve çocuğun gelişimini, eğitimini veya sağlığını etkilediği düşünülen işleri yapan beş ila 17 yaş arasındaki çocuklarda önemli bir artış görülmektedir.

Bu, madencilik veya ağır makineler gibi tehlikeli endüstrilerde çalışmayı ve haftada 43 saatten fazla çalışmayı içerebilir, bu da okullaşmayı neredeyse imkansız hale getirir.

Rapora göre, 2020'nin başında, dört yıl öncesine göre 6,5 milyon artışla 79 milyon çocuğun bu tür tehlikeli işler yaptığı düşünülüyor.

Araştırma, çocuk işçiliğinin çoğunun, küresel toplamın %70'ini veya 112 milyon çocuğu oluşturan tarım sektöründe yoğunlaştığını ortaya koyuyor.

Rapora göre, çocuk işçiliğinde en büyük artış, nüfus artışı, tekrarlayan krizler, aşırı yoksulluk ve yetersiz sosyal koruma önlemlerinin 2016'dan bu yana 16,6 milyon çocuğu daha çocuk işçiliğine ittiği Sahra altı Afrika'da görüldü.

Sahra altı Afrika'da yaşları beş ila 17 arasındaki çocukların yaklaşık dörtte biri, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki %2,3'e kıyasla, halihazırda çocuk işçiliğindedir.

Editör: TE Bilisim