BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan dört uzman Perşembe günü yaptığı açıklamada, İran'ın çocuk suçlu Hüseyin Şahbazi'nin yaklaşan infazını durdurması gerektiğini söyledi. 

Şimdi 20 yaşında olan Bay Shahbazi, dört kişinin karıştığı bir kavga sırasında bir sınıf arkadaşını ölümcül şekilde bıçaklamaktan tutuklandığında 17 yaşındaydı.   

5 Ocak'ta idam edilmesi planlandı, ancak geçici olarak durduruldu.

Uluslararası hukuku destekleyin 

Uzmanlar, mahkemenin Bay Shahbazi'nin 11 gün boyunca polis tarafından sorgulanması sırasında işkence ve kötü muamele altında alındığı bildirilen itiraflara kısmen dayandığını söyledi.  

Bu süre zarfında, bir avukata ve ailesine erişimi de engellendi. 

Uzmanlar yaptığı açıklamada , "İran makamlarını, uluslararası insan hakları hukuku uyarınca Hüseyin Şahbazi'nin idamını derhal ve kalıcı olarak durdurmaya ve ölüm cezasını iptal etmeye çağırıyoruz" dedi . 

Onlar, Bay Shahbazi'nin dört kez infaz edilmesinin planlandığını ve bunun, kendisine ve ailesine geri dönüşü olmayan psikolojik acı ve ıstıraplara neden olduğunu eklediler. 

BM uzmanları daha önce 7 Haziran 2021'de ve bir sonraki ay İran makamlarına ölüm cezası ve yakında infazla ilgili endişelerini dile getirmişti.   

Hükümet, af için uzlaşmayı kolaylaştırmak için yürütmeyi durdurma kararı verildiğini yanıtladı. 

Moratoryum 

Uzmanlar, “Uzlaşma çabalarının Hükümetin bu tür infazları yasaklama yükümlülüğünün yerini almadığının bir kez daha altını çiziyoruz” dedi. 

“Uluslararası hukuk, 18 yaşın altındaki kişilere ölüm cezası verilmesini kesin olarak yasaklamaktadır. İran, çocuk suçluların bir kez ve herkes için infazına de jure ve fiili moratoryum (bu gerçekten moratoria olmalı, ancak doğrudan bir alıntı olduğu için dilbilgisi rapini alabilirler) empoze ederek uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmelidir." 

Uzmanlara göre, İran'da 85'ten fazla çocuk suçlu şu anda ölüm hücresinde.  

Geçen Kasım ayında, BM insan hakları ofisi OHCHR , 17 yaşındayken cinayetle suçlanan 25 yaşındaki bir başka çocuk suçlunun, Arman Abdolali'nin infazını kınadı. 

OHCHR ayrıca, Bay Abdolali'nin, 24 Kasım 2021'de asılmadan önce her seferinde ertelenen planlanmış infazından altı kez hücre hapsine transfer edilmesini esefle karşıladı.  

BM uzmanlarının rolü 

Açıklamayı yayınlayan uzmanlar, İran'daki insan hakları durumu Özel Raportörü Javaid Rehman; Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Mikiko Otani; Yargısız, kısa yoldan veya keyfi infazlar konusunda Özel Raportörü Morris Tidball-Binz ve işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezalarla ilgili Özel Raportör Nils Melzer. 

Yetkilerini Cenevre'deki  BM İnsan Hakları Konseyi'nden alıyorlar ve ne BM personeli ne de Örgüt tarafından maaş alıyorlar.

Editör: TE Bilisim