Mersin’de 12 yaşındaki bir kız öğrencinin aynı yaştaki arkadaşını okulda önce dövüp sonra bıçakla öldürmesinin yankıları sürerken CHP’den de konuyla ilgili bir adım geldi. 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen çocuklar arasında artan şiddet olaylarının araştırılması ve bunların önlenmesi için TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma komisyonu kurulması için bir önerge verdi. 

Alpay Antmen önergesinde “İstatistiklere göre geçen yıl güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 10,8 artarak 499 bin 319’e yükselmiştir” dedi. 

CHP’li Vekilin önergesinde öne çıkanlar şu şekilde;

ÇOCUKLAR ARASINDA ŞİDDET HIZLA ARTIYOR 

“Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılında güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuklara ilişkin istatistikleri yayımlamıştır. İstatistiklere göre geçen yıl güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 10,8 artarak 499 bin 319’e yükselmiştir. Söz konusu çocukların karıştığı olayların 132 bin 943'ü suça sürüklenme nedeni ile gerçekleşmiştir. Bu çocukların yüzde 36,6'sına yaralama, yüzde 27,2'sine hırsızlık, yüzde 5,1'ine uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, yüzde 4,3'üne tehdit, yüzde 3,8'ine ise cinsel saldırı suçları isnat edilmiştir. 

Son dönemde çocuklar arasında şiddet olayları artmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir: 

30 Kasım 2022 tarihinde Mersin'de Hüseyin Okan Merzeci Ortaokulu’nda 12 yaşındaki kız öğrenci E.D, sınavdan düşük not aldığı için kendisiyle alay ettiğini öne sürdüğü aynı yaştaki sınıf arkadaşı F.Y.’yi okul tuvaletinde önce hortumla dövmüş, ardından bıçaklayarak öldürmüştür.

25 Kasım 2022 tarihinde İstanbul Beşiktaş'ta, sokaktan geçenleri durdurup para isteyen bir çocuk yaştaki bir grup, para vermeyen biri kadın 4 kişiyi darp edip defalarca bıçaklamıştır. 

24 Kasım 2022 tarihinde Ankara Polatlı ilçesi Fatih Mahallesi’nde S.G. isimli çocuk, yine başka bir çocuk olan Y.G'yi bıçakla bacağından yaralamıştır. 

24 Ekim 2022 tarihinde İzmir’in Konak ilçesinde İ.C. adlı çocuk, H.B. adlı çocuğu bıçakla öldürmüştür. 

20 Eylül 2022 tarihinde Konya Seydişehir ilçesinde S.A. isimli çocuk, parkta tartıştığı diğer çocuk K.T.'yi bıçakla yaralamıştır. 

9 Haziran 2022 tarihinde Elazığ'da P.Ö.  adlı çocuk, tartıştığı H.H.Ç. isimli çocuğu tüfekle ağır yaralamıştır. 

19 Mayıs 2022 tarihinde Eskişehir’de İ.A. adlı çocuk, babası E. A.'dan boşanan annesi S.B.’yi pompalı tüfekle öldürmüş ve üç komşusunu da yaralamıştır."

YOKSULLUK ŞİDDETİ ARTIRIYOR  

“Çocuklar arasında yaşanan ve artan şiddet sarmalı Türkiye’de şiddet kültürü oluştuğunu ve bunun çocuklarda iletişim dili haline gelmeye başladığını göstermektedir. Ülkede hakim olan eril dil, nefret söylemleri, politik kutuplaşma ve ayrımcılık, şiddetin çocuklara kadar inmesine ve onlarca da benimsenmesine yol açmaktadır. Çünkü çocuklar ülkelerinde yaşanan her konuyu ve her olayı izlemekte ve gözlemlemektedir. Bununla birlikte; artan yoksulluk ve eğitimde fırsat eşitliğinin yok edilmesi bu şiddet sarmalını daha da büyütmektedir”

Editör: Haber Merkezi