Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baroları hedef alan dünkü açıklaması ardından bugün, her ilde birden fazla baro kurulmasının yolunu açacak teklif TBMM’ye sunuldu. Erzurum ve Elazığ baroları haricinde diğer tüm baro yönetimleri ise “Cumhuriyetten, hukuk devletinden ve birbirimizden başka kimsemiz yok” ortak açıklamasına imza attı. Ankara’da devam eden toplantıda eylem hazırlığı görüşülüyor. İstanbul’da da Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun çağrısıyla avukatlar Çağlayan’da toplandı.

Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısının ardından Erdoğan’ın ifade ettiği üzere geçtiğimiz hafta barolarca yapılan “Savunma Yürüyor” eylemi ve çağrıya rağmen bugün AKP Grubu’nun imzasıyla baro yapılarını değiştirecek teklif TBMM gündemine getirildi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili basın toplantısında, tartışmalı yasal düzenlemeyi, baroları iyileştirme gerekçesiyle açıkladı.

Özkan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip barolarla ilgili bir dizi yasal değişiklik hayata geçirildiğini, ancak bugün Anayasa’nın 135. maddesi başta olmak üzere 1969 tarihli Avukatlık Kanunu çerçevesince barolarca faaliyet gösterildiğini anlattı. “Avukatlık Kanunu'nda baroların kuruluş ve nitelikleri kenar başlıklı düzenlemede, baroların, avukatlık mesleğini geliştirmek, mesleki düzen ve disiplini sağlamak, avukatlık mesleğinin ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmak olarak ana hatlarıyla ifade edilmiştir” diyen Özkan, bugün barolarca mesleki konularda yeterli faaliyetler yürütülemediğini iddia etti. Bu konuda bu teklif hazırlıklarına ilk günden beri itiraz eden Ankara, İstanbul ve İzmir barolarını örnek gösterdiği dikkat çeken Özkan, bu illerde baroları dernek statüsüne indirgeyecek ve birden fazla kurulmasına imkan sağlayacak teklifi, mesleki açıdan iyileştirme olacağı görüşüyle savundu.

Editör: TE Bilisim