BM'nin terörle mücadele başkanı Salı günü Güvenlik Konseyi'nin sanal toplantısında yaptığı açıklamada, failleri adalete teslim etmek ve ek saldırıları engellemek de dahil olmak üzere son yirmi yılda teröre karşı önemli grevlere rağmen, ülkelerin korumalarını bırakmayı göze alamayacaklarını söyledi. 

New York'tan konuşan Vladimir Voronkov, "Terörist faaliyetler son derece ihtiyatlı olmamız gerektiğini gösterdi: tehdit pek çok ülke için gerçek ve hatta doğrudan olmaya devam ediyor" dedi. 

Teröristler yeni teknolojileri ve organize suç gruplarıyla bağlantıları kullanmak için krizden yararlandıkları için , COVID-19 salgınının eylem ihtiyacını yalnızca artırdığı konusunda uyardı . 

"Teröristler, COVID-19'dan kaynaklanan aksaklıklardan yararlanmaya çalıştılar. Pandeminin güçlendirdiği kutuplaşma ve nefret söyleminin dalgalarının zirvesine çıkarak kalkınma ve insan hakları gündemlerindeki aksaklıklardan yararlanmaya çalıştılar ”dedi.  

"Yalnız kurtlar tarafından yumuşak hedeflere yönelik düşük maliyetli, düşük teknolojili saldırı tehdidini önlemek daha da zor hale geldi."

Yirmi yıllık küresel işbirliği 

Güvenlik Konseyi üyeleri oy birliği ile Birleşik Devletler'e karşı 11 Eylül saldırıları sonrasında bir kararı kabul yana 20 yıl içinde terörle mücadele konusundaki küresel işbirliğini yorumlayan bakanlar düzeyinde toplantı düzenledi.  

1373 sayılı karar, terörizmin finansmanının suç sayılması ve diğer önlemlerin yanı sıra Devletler tarafından daha fazla bilgi paylaşımı için çağrıda bulundu. Konsey ayrıca , uygulanmasını izlemek için bir Terörle Mücadele Komitesi kurdu.

CTED olarak bilinen komiteyi destekleyen özel bir siyasi misyonun icra direktörü Michèle Coninsx, IŞİD veya IŞİD'in Irak ve Suriye'de ve onu izleyen bölgelerdeki "dramatik yükselişini" içeren bu dönemde terör tehdidinin nasıl geliştiğini ve bölgesel yenilginin nedenlerini açıkladı.

Kurbanlar ve hayatta kalanlar adalet aradıkça ve ülkeler aşırılık yanlısı İslamcı gruba katılan yabancı teröristlerin sorununu çözmeye çalışırken, onun "yıkıcı mirasının" küresel gündemi işgal etmeye devam edeceğini söyledi.

Sağcı terörizm

Bu arada, IŞİD üyeleri, Asya ve Afrika'nın bazı kısımları da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde de ortaya çıktı ve bu başka yeni zorlukların yaşanmasına neden oldu.

CTED İcra Direktörü Bayan Coninsx, "Aşırı sağcıların veya ırksal ve etnik nedenli terörizmin çoğalması da artan bir endişe kaynağıdır" dedi. "Ve terörist grupların işe alma, finansman ve planlama amacıyla İnternet ve diğer sanal platformları kullanmasına karşı koyma ve terörizmin finansmanıyla mücadele çabaları devam edecek."

Sivil Toplum Ortaklığı

Nijerya'dan Fatima Akilu'ya göre, sivil toplum gruplarıyla daha derin bir ilişki kurmak bir başka eylem alanı.

Eski yetkili, kuzeydeki ve Çad Gölü bölgesindeki Boko Haram ayaklanmasına yanıt vermek için çok sayıda program geliştiren Neem Vakfı'nı kurmak için 2015 yılında hükümetten ayrıldı.

Bayan Akilu, sivil toplum kuruluşlarının, ilgili politikaları etkileyebilecek kanıtlar sunarken, yetkililere terörle mücadele konusunda tavsiyelerde bulunma konusunda benzersiz bir konumda olduklarını söyledi.

Büyükelçilere verdiği demeçte, "Davet edilirsek, özellikle müzakere, rehabilitasyon, yeniden entegrasyon, kadın ve kız çocuklarına yönelik hizmetler ve insan hakları standartlarına uygunluk alanlarında olmak üzere devletlerin terörü önleme kapasitesini artırmaya yardımcı olabiliriz."

BM Terörle Mücadele Genel Sekreteri Bay Voronkov, sivil toplumla değil, aynı zamanda gençlerle, iş sektörüyle ve bilim camiasıyla daha iyi ilişki kurma ihtiyacını vurguladı.

Teröre karşı uluslararası işbirliğinin artırılması ve yayılmasının altında yatan faktörleri ele almak için yenilenen angajman çağrısında bulunurken, Güvenlik Konseyi'nin bu devam eden tehdide karşı küresel birliği sağlamadaki rolünün altını çizdi.

 "Sesiniz, birbiriyle bağlantılı barış ve güvenlik, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları gündemlerinde kararlı ilerlemeyi kolaylaştırmak için terörü önlemenin ve karşı koymanın gerekli olduğunu vurgulamak için kritik önem taşıyor" dedi.

Editör: TE Bilisim