Alman BioNTech ve ABD firması Pfizer'in ortaklaşa geliştirdiği bir aşının 3. faz denemelerine göre COVID-19 enfeksiyonlarını önlemede% 90 etkili olduğu kanıtlandı.

Alman şirketi BioNTech ve ABD'li ortağı Pfizer Pazartesi günü, devam eden Faz III denemelerinden elde edilen erken sonuçların, aşılarının COVID-19 enfeksiyonlarını önlemede% 90 etkili olduğunu gösterdiğini duyurdu.

İki şirketten yapılan açıklama, büyük ölçekli bir koronavirüs aşıları denemesinden elde edilen başarılı verilerin ilk açıklaması oldu.

Raporlarına göre, aşı ile ilgili ciddi bir güvenlik endişesi bulamadılar. Araştırmacılar, bağışıklama etkilerinin kısa ömürlü olmayacağına inanıyor.

Daha fazlasını okuyun:  COVID-19 aşı güncellemesi: Önde gelenler kimler?

Doğrulanırsa, Pfizer ve BioNTech aşısı, koronavirüs pandemisine karşı mücadelede bir dönüm noktası olacaktır.

Etkiler 'en az bir yıl' sürebilir

BioNTech CEO'su Uğur Şahin, Reuters'e "Bağışıklama etkisinin en az bir yıl sürebileceği konusunda daha iyimser olmalıyız" dedi.

Pfizer başkanı ve CEO'su Albert Bourla yaptığı açıklamada, "Faz III COVID-19 aşı denememizin ilk sonuçları, aşımızın COVID-19'u önleme kabiliyetinin ilk kanıtını sağlıyor" dedi. 

Ortak açıklamada, deneysel aşı denemelerinin analizinin katılımcılarda "önceden SARS-CoV-2 enfeksiyonu kanıtı olmadan" enfeksiyonu etkili bir şekilde önlediği görüldü.

Pfizer, zaman geçtikçe ilk koruma oranının değişmeye devam edebileceği konusunda uyardı ve aşının yıl sonundan önce mevcut olma ihtimalinin düşük olduğunu açıkça belirtti. Yine de Pfizer'in klinik geliştirmeden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Dr. Bill Gruber, Associated Press'e şunları söyledi: "Çok teşvik ediyoruz."

Editör: TE Bilisim