Hong Kong'daki bilim adamları, Mart ve Ağustos 2020'de 33 yaşındaki adamın enfeksiyonlarının iki epizodunun genetik dizileriyle desteklenen COVID-19'a neden olan koronavirüs ile ilk teyit edilmiş yeniden enfeksiyon vakasını bildirdi. Pandemiyi çözme şansımız için bunun ne anlama gelebileceğinden endişelendik. İşte bu yüzden endişelenmemeleri gerekiyor.

Yeni koronavirüsün ilk enfeksiyonundan yaklaşık dokuz ay sonra, yeniden enfeksiyon için çok zayıf kanıtımız var. Ancak virologlar, koronavirüslerle yeniden enfeksiyonun yaygın olduğunu anlıyor ve immünologlar, iyileşen hastalarda koruyucu bağışıklığın ayırt edici özelliklerinin ne kadar süreceğini belirlemek için çok çalışıyorlar.

Şimdiye kadarki nadir görülen yeniden enfeksiyon raporlarına virüs sıralama verileri eşlik etmediğinden, bunlar doğrulanamadı, ancak oldukça bekleniyor ve alarm için bir neden yok.

Misafirperver ev sahipleri

Vücudumuz enfeksiyondan kurtulduğumuzda virüslere karşı dayanıklı hale gelmez, bunun yerine birçok durumda misafirperver olmayan konukçular haline gelirler. İyileşmenin ötesinde, vücudumuzun hala virüslerin kapladığı ve daha fazla virüs üretmeye başlaması için rahat bir cennete girdiği solunum yolu hücreleri gibi aynı hücre tiplerini sunduğunu düşünün. Bu hedef hücreler, virüsün bağışıklık tepkisi ile temizlenmesinden aylar sonra gelecekteki enfeksiyonları önlemek için önemli bir şekilde değiştirilmez.

Antikorlar ve hafıza hücreleri (B ve T hücreleri) yeni bir enfeksiyondan geride kalırsa, virüsün yeni genişlemesi oldukça kısa sürer ve enfeksiyon, konakçı çok fazla acı çekmeden veya hatta hiç fark etmeden bastırılır.

Asemptomatik ikinci enfeksiyon sırasında bulaşıcı mıydı?

Bu , havaalanında yapılan rutin testlerin ardından keşfedilen ikinci enfeksiyonun herhangi bir semptomunu göstermeyen Hong Kong hastasında durum gibi görünüyor. Seyahat etmemiş olsaydı, yeniden enfekte olduğunu bilecek miydi? Muhtemelen değil. Daha ilginç bir soru, asemptomatik ikinci enfeksiyon sırasında bulaşıcı mıydı?

Asemptomatik ve presemptomatik insanların bulaşıcı olduğuna dair artan kanıtlar var ve bu nedenle, diğer insanlara bulaşmaktan kaçınmak için yüz örtüleri giymek ve enfekte olmaktan kaçınmak için mesafemizi korumaktır. Önceki soğuk algınlığından kaynaklanan koronavirüsler, bazılarımıza yeni koronavirüse karşı da harekete geçebilen hafıza T hücreleri bahşetti ve bu, bazı insanların neden ciddi hastalıklardan kurtulduklarını açıklayabilir.

Üç potansiyel sonuç

Öyleyse iyileşmiş bireylerin yeniden enfeksiyon kapmasıyla ilgili haberleri nasıl almalıyız? Benzer bir virüsle yeniden enfeksiyonun üç olası sonucu vardır: daha şiddetli hastalığa yol açan daha kötü semptomlar, ilk enfeksiyonla aynı semptomlar ve daha hafif veya hiç hastalığa yol açmayan semptomlarda iyileşme.

İlk sonuç, hastalık geliştirme olarak bilinir ve dang gibi benzer virüs türleriyle enfekte olmuş hastalarda not edilir. Dünya çapında 23 milyondan fazla doğrulanmış COVID-19 vakasına rağmen, yeni koronavirüs için bunun bir kanıt yok.

Bu, ilk enfeksiyonun antikorların veya T hücrelerinin çözülmesini gerektirmemesi durumunda olabilir, belki de diğer hızlı yerleştirilen bağışıklık savunmalarının onu kontrol etmek için yeterli olması nedeniyle hastanın aynı hastalığa iki kez maruz kaldığı ikinci sonuç, yeniden enfeksiyondan korunmak için geride yeterli immünolojik hafıza kalmadığını gösterir. 

Bilim insanları, yeniden bulaşma kanıtlarını duyduklarında şaşırmadı.

Nihai sonuç, antikorlar üreten sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve ikinci maruziyet sırasında değerli olacak kadar uzun süre devam eden hafıza B ve T hücre yanıtları sayesinde daha hafif enfeksiyondur. Farklı COVID-19 hastalarında bildirilen antikor ve T hücre yanıtlarının çeşitliliği göz önüne alındığında, bağışıklık korumasının - eğer etkili olursa - farklı insanlarda değişiklik gösterebileceğini tahmin ediyoruz.

Tabii ki, bunun sürü bağışıklığının gücü ve süresi için etkileri vardır, yeniden enfeksiyona karşı bağışıklığı olan çok sayıda iyileşmiş hastaya ulaştığımızda, bunun en savunmasız olanları koruyacağı fikri vardır. Bu nedenle aşılama, uzun vadede koruyucu immün tepkileri indüklemek ve sürdürmek için kritiktir.

Aşılama, doğal enfeksiyona kıyasla daha güçlü ve daha uzun süreli bağışıklık tepkileri ortaya çıkarabilir ve bunlar gerektiğinde güçlendirici aşılarla sürdürülebilir. Bu nedenle bilim insanları, yeniden bulaşma kanıtlarını duyduklarında şaşırmadı. Hong Kong hastasının yaşadığı semptomların olmaması çok iyi bir haber.

Zania Stamataki

Viral İmmünoloji Kıdemli Öğretim Görevlisi, Birmingham Üniversitesi

Editör: TE Bilisim