Cortez Masto, eski Başkan Donald Trump tarafından onaylanan eski bir eyalet başsavcısı olan Cumhuriyetçi rakibi Adam Laxalt'ı kıl payı mağlup etti.

Masto'nun Demokrat Senatör Mark Kelly'nin Cuma günü geç saatlerde Arizona'da yeniden seçilmesinin ardından kazandığı zaferle, Demokratlar en az 50 Senato sandalyesini kontrol edecek ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris 100 üyeli meclisteki bağları koparabilecek.

Senato, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında yüzde 50-50 oranında bölündü. Yeni seçilen Senato 3 Ocak'ta yemin edecek.

Senato'nun demokratik kontrolü, Biden'ın Kabine atamaları ve olası Yüksek Mahkeme açılışları da dahil olmak üzere yargı seçimleri için daha sorunsuz bir süreç sağlar. Parti ayrıca komiteler üzerinde kontrolü elinde tutacak ve Biden yönetimini soruşturma veya denetleme yetkisine sahip olacak ve Cumhuriyetçiler bu odayı kazanırsa Meclis tarafından gönderilen yasaları reddedebilecek.

Senato kavgası, bir avuç derinden çekişmeli sandalyeye bağlıydı. Her iki parti de Demokratların Cumhuriyetçilerin - çoğu Trump tarafından desteklenen - denenmemiş adayları aday gösterme kararının ulusal rüzgarlara karşı koymalarına yardımcı olacağını umdukları en önemli savaş alanları olan Pennsylvania, Arizona, Nevada ve Georgia'da on milyonlarca dolar harcadı.

John Fetterman'ın, Trump'ın desteklediği ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz'ü yenerek şu anda bir Cumhuriyetçinin koltuğuna oturduğu Pennsylvania'da Demokratlar büyük bir galibiyet elde etti. Arizona Senatörü Mark Kelly, Trump tarafından onaylanan Cumhuriyetçi Blake Masters'ı yenerek yaklaşık yüzde 5 puan farkla yeniden seçildi. Masters yarışı kabul etmedi.

Nevada'da kararlaştırılan sonuçlara göre, Georgia her iki tarafın da Senato koltuğu için yarıştığı tek eyalet oldu. Güney eyalette, görevdeki Demokrat Senatör Raphael Warnock, 6 Aralık'taki ikinci turda Cumhuriyetçi rakibi Herschel Walker ile karşılaşacak.

Editör: Haber Merkezi