Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) Cuma günü bildirdiğine göre, uygulanan COVID-19 aşılarının büyük çoğunluğu şimdiye kadar zengin ülkelere gitti. 

Dünya çapında 700 milyondan fazla aşı dozu uygulanmasına rağmen, daha zengin ülkeler yüzde 87'den fazlasını ve düşük gelirli ülkeler sadece yüzde 0,2 aldı. 

Teşkilatın Cenevre'den yaptığı düzenli brifingde konuşan DSÖ başkanı Tedros Adhanonom Ghebreyesus , “Aşıların küresel dağıtımında şok edici bir dengesizlik var” dedi .   

“Yüksek gelirli ülkelerde ortalama olarak her dört kişiden biri aşı oldu. Düşük gelirli ülkelerde bu, 500'den fazla. Şunu tekrar edeyim: dörtte bire karşı 500'de bir. ” 

İkili anlaşmalar COVAX'a zarar verdi 

Küresel dayanışma girişimi COVAX da aşı sıkıntısı yaşadı. Mekanizma şimdiye kadar yaklaşık 38 milyon doz dağıtırken, Mart ayı sonuna kadar yaklaşık 100 milyon doz vermesi bekleniyordu. 

“Sorun, aşıları COVAX'tan almak değil; sorun onları içeri sokmak ”dedi. 

“Bazı ülkelerin ve şirketlerin, kendi siyasi veya ticari nedenleriyle COVAX'ı atlayarak kendi ikili aşı bağışlarını yapmayı planladıklarını anlıyoruz. Bu ikili düzenlemeler, aşı eşitsizliğini körükleme riskini taşıyor. " 

Dayanışmayı büyütmek 

Aşı ittifakı Gavi'yi de içeren COVAX ortakları, yıl sonuna kadar iki milyar doz verme hedefine ulaşmak için üretimi büyütmek için çeşitli seçenekler üzerinde çalışıyor. 

Gavi'nin İcra Kurulu Başkanı Dr. Seth Berkley, dayanışmanın devam etmesi ihtiyacının altını çizdi. 

"Şimdi görmeye başladığımız şey, sadece aşıların değil, aşı yapımına giden malların da arz kısıtlamalarıdır" dedi. 

COVAX, fazla aşı dozlarını paylaştırmak için birkaç yüksek gelirli ülke ile görüşmelerde bulunuyor. Ayrıca, düşük gelirli ülkelerin çok taraflı kalkınma bankaları tarafından finanse edilen COVAX aracılığıyla ek dozlar satın alabilmesi için maliyet paylaşım mekanizmaları geliştiriyor. 

Dr Berkley, yeni COVID-19 varyantlarının ortaya çıkmasıyla aşılara olan talep arttığı için finansmanın da gerekli olduğunu sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim