BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Perşembe günü, aşıları her yerde herkes için erişilebilir kılmak amacıyla COVID-19 pandemisinden 8 milyar dolarlık bir çıkış yolu açıkladı. 

Küresel COVID-19 Aşı Stratejisi , yıl sonuna kadar tüm ülkelerdeki insanların yüzde 40'ını ve 2022'nin ortasına kadar yüzde 70'ini aşılamayı hedefliyor. 

DSÖ daha önce hükümetlere geçen ayın sonuna kadar dünya halkının yüzde 10'unu aşılamaları için baskı yapmıştı. Ancak başta Afrika ve Orta Doğu olmak üzere 55'ten fazla ülke hedefi kaçırdı. 

Küresel bir planı şiddetle savunan BM Genel Sekreteri António Guterres , sanal lansmanla ilgili olarak, ulusları birleşmeye ve bunu başarıya ulaştırmaya çağırdı. 

“Koordineli, adil bir yaklaşım olmadan, herhangi bir ülkedeki vakaların azalması zamanla sürdürülemez. Herkesin iyiliği için acilen tüm ülkeleri yüksek düzeyde aşı kapsamına getirmeliyiz ” dedi . 

'İki yollu bir salgın' 

En son DSÖ verilerine göre Perşembe günü itibariyle dünya çapında 235,6 milyondan fazla onaylanmış COVID-19 vakası ve beş milyona yakın ölüm var. 

Yeni strateji, BM ajansının “iki yollu bir salgın” olarak nitelendirdiği şeyi yenmek için 11 milyar aşının kullanıma sunulmasını gerektiriyor.  

Eylül sonu itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 6,5 milyar doz uygulanmasına ve dünya nüfusunun neredeyse üçte birinin aşılanmış olmasına rağmen aşı eşitsizliği devam ediyor. 

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'deki genel merkezinden yaptığı konuşmada, "Yüksek ve orta-üst gelirli ülkeler şimdiye kadar üretilen tüm aşıların yüzde 75'ini kullandı" dedi . 

Bu arada, dozların yüzde birinden daha azı düşük gelirli ülkelere gitti . "Afrika'da insanların yüzde beşinden daha azı tam olarak aşılanmış durumda" diye ekledi. 

Herkes için aşılar 

Tedros, küresel aşı üretiminin şu anda ayda 1,5 milyar dozda olduğunu ve bu da "hedeflerimize ulaşmak için yeterli arz olduğu anlamına geliyor, ancak adil bir şekilde dağıtılmaları şartıyla" dedi. 

“Bu bir tedarik sorunu değil; bu bir tahsis sorunudur” diye ekledi. 

Strateji, yaşlıları, sağlık çalışanlarını ve her yaştan yüksek risk gruplarını korumakla başlayan aşılama için üç aşamalı bir yaklaşım gerektiriyor. Her ülkedeki tüm yetişkinler, ardından ergenler gelecekti. 

COVAX dayanışma girişimi ve African Vaccine Acquisition Trust (AVAT) dahil olmak üzere, daha yoksul ülkeler için gerekli aşıların çoğunu tedarik etmek için finansman sağlanmış olsa da , ek yatırıma ihtiyaç var.   

'Araçlarımız var' 

“Aşı üreticilerini acil olarak COVAX ve AVAT ile sözleşmeleri önceliklendirmeye ve yerine getirmeye, neyin nereye gittiği konusunda daha şeffaf olmaya ve tüm bölgelerin üretim kapasitesini artırmasını sağlamak için know-how ve münhasır olmayan lisansları paylaşmaya çağırıyoruz. "dedi Tedros. 

Aşı üreten ülkeler, bitmiş aşıların ve hammaddelerin sınır ötesi akışına izin vermeli ve bilgi, teknoloji ve lisans paylaşımını kolaylaştırmalıdır. Hükümetlerden ayrıca ulusal aşı hedeflerini ve planlarını “üretim yatırımını ve aşı dağıtımını yönlendirmek için” güncellemeleri istendi.  

Tedros, aşı tedarikini kontrol eden ülkeler ve şirketler, hem aşı teslimatı hem de bağışlar için COVAX ve AVAT'a öncelik verirse stratejinin gerçekleştirilebileceğini söyledi. 

“Eğer doğru kullanırsak ve adil bir şekilde paylaşırsak, salgını kontrol altına alacak araçlara sahibiz” dedi.

Editör: TE Bilisim