BM gıda ajansı yeni bir rapor yayınlayarak, dünya nüfusunun neredeyse yüzde 40'ı olan yaklaşık üç milyar insanın sağlıklı beslenmeye gücü yetmiyor ve öngörülemeyen olayların gelirleri üçte bir oranında azaltması durumunda bir milyar insanın daha saflarına katılacağını söyledi.

Gıda ve Tarım Örgütü'nün (  ) 2021    raporu –    – uygun hazırlık olmadan, öngörülemeyen şokların bu sistemleri baltalamaya devam edeceğini belirtiyor. 

Rapor, şokları bir sistem, insanların refahı, varlıkları, geçim kaynakları, güvenliği ve gelecekteki şoklara dayanma yeteneği üzerinde olumsuz etkileri olan kısa vadeli olaylar olarak tanımlıyor. 

Daha fazla esneklik 

  , ülkelerin sistemlerini son küresel açlık dalgalanmasında büyük rol oynayan COVID-19 salgını gibi ani şoklara karşı daha dayanıklı hale getirmesi gerektiğini vurguladı . 

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, sanal lansman etkinliğinde, “salgın, tarımsal gıda sistemlerimizin hem dayanıklılığını hem de zayıflığını vurguladı” dedi. 

Tarımsal gıda sistemleri - gıda ve gıda dışı tarım ürünlerinin üretimi ve bunların depolanması, işlenmesi, taşınması, dağıtımı ve tüketimi ile ilgili faaliyetler ağı - yılda 11 milyar ton gıda üretmekte ve doğrudan veya dolaylı olarak milyarlarca insanı istihdam etmektedir.  

BM ajansı, aşırı hava olayları ve bitki ve hayvan hastalıkları ve zararlılarındaki artışlar dahil olmak üzere şoklara dayanma kapasitelerini güçlendirmenin aciliyetinin altını çizdi. 

Gıda üretimi ve tedarik zincirleri tarihsel olarak aşırı iklim koşullarına, silahlı çatışmalara veya küresel gıda fiyatlarındaki artışlara karşı savunmasız olsa da, bu şokların sıklığı ve şiddeti artıyor. 

Somut eylem 

Ayrıca,  kritik ulaşım bağlantılarının kesintiye uğraması, yaklaşık 845 milyon insan için gıda fiyatlarını yükseltebilir. 

Rapor, ulaşım ağları, ticaret akışları ve sağlıklı ve çeşitli diyetlerin mevcudiyeti gibi faktörleri analiz ederek yüzden fazla Üye Devlette ülke düzeyindeki göstergeleri içermektedir. 

Düşük gelirli ülkeler genellikle çok daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalırken, orta gelirli ülkeler de risk altındadır. 

Örneğin Brezilya'da, ülkenin ihracat değerinin yüzde 60'ı tek bir ticaret ortağından geliyor ve bu ortak ülkeye bir şok gelirse seçeneklerini daraltıyor. 

Avustralya ve Kanada gibi yüksek gelirli ülkeler bile, gıda dağıtımının uzun mesafeler içermesi nedeniyle risk altındadır. 

Öneriler 

FAO, rapordaki kanıtlara dayanarak bir dizi tavsiyede bulunuyor. 

Anahtar, şokları absorbe etmek için birden fazla yol yaratmak için aktörlerin, girdi kaynaklarının, üretimin, pazarların ve tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesidir. 

Küçük ve orta ölçekli tarımsal gıda işletmelerinin ve kooperatiflerin gelişiminin desteklenmesi, yerel değer zincirlerinde çeşitliliğin korunmasına da yardımcı olacaktır. 

Bir diğer önemli faktör ise bağlantıdır. İyi bağlantılı ağlar, tedarik kaynaklarını ve ulaşım, pazarlama, girdiler ve işgücü için kanalları değiştirerek aksaklıkların üstesinden daha hızlı gelir. 

Son olarak, açlıktan arınmış bir dünya sağlamak için savunmasız hanelerin direncini artırmak çok önemlidir. Bu, varlıklara, çeşitlendirilmiş gelir kaynaklarına ve sosyal koruma programlarına erişimi geliştirerek yapılabilir.  

İklim değişikliği ülkedeki çay plantasyonunu tehdit ettiğinden Kenya'daki bazı çay toplayıcıları başka ürünler üretmeye yöneliyor.CIAT/Neil Palmer İklim değişikliği ülkedeki çay plantasyonunu tehdit ettiğinden Kenya'daki bazı çay toplayıcıları başka ürünler üretmeye yöneliyor.

Editör: TE Bilisim