Bu hafta ki konuğum, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Kendisiyle Covid-19 pandemisin de gelinen son duruma ilişkin salgına dair yaşananlar üzerinde konuştuk.

Emin İncesoy: Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş kimdir?

Selahattin Menteş: Adana ili Ceyhan doğumlu, Çukuova Tıp fakültesi mezunu; Erciyes üniversitesinde Radyasyon Onkoloji uzmanlığını almış bir hekimim. Üniversite yıllarından bu yana öğrenci hareketi içinde, sonrasında da emek, demokrasi ve hekim hakları mücadelesi içerisinde bulundum. Halen Adana Şehir Hastanesinde Radyasyon Onkoloji Uzmanı olarak çalışmaktayım ve Adana Tabip Odası Başkanıyım.

Emin İncesoy: Adana Tabip Odası olarak covid sürecini kısaca değerlendirebilirmisiniz?

Selahattin Menteş: Covid 19'un Çin'in Wuhan eyaletinde ortaya çıkması ve tüm dünyaya yayılması çok hızlı bir süreç oldu. Ülkemizde süreç başından bu yana pek çok hatalı ve eksik önlemler ile yönetilmeye çalışıldı. Tüm Dünya ve Ülkemiz bu sürece hazırlıksız yakalandı. Ülkemizde Mart ayında ilk vakanın tesbiti ile önlemlerin hatalı ve yetersiz alınması ile Nisan, Mayıs aylarında vakalar hızla artmıştır.
Tüm fedakar mücadelelerimize karşın vakaların düşmesi ile Haziran ayında anlamsız bir yeni normal ile önlemler bırakılmıştır. Ağustos ayında hızla artışın başlaması ile Eylül, Ekim ve Kasım aylarında tüm yatakların dolu olduğu, acillerde sedye bulunamadığı bir vaka tusunamisi yaşanmıştır. Gelinen noktada sokağa çıkma kısıtlaması ve daha sıkı önlemler ile şu an hasta sayılarımız kısmen gerilemiştir.

Emin İncesoy: Yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin sayısı hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Selahattin Menteş: Bu süreçte 28 binlere yaklaşan vatandaşımızı ve 378 sağlık çalışanını kaybettik. Bu kayıplar bizleri derinden etkilemiştir.

Emin İncesoy: TTB siyasal iktidar tarafından birçok tartışmaların içine çekilmek istendi. Ttb'nin bu kadar hedef haline getirilmesinin nedenini açıklayabilirmisiniz.

Selahattin Menteş: TTB kurulduğu günden bu yana ülkenin halk sağlığının ve meslektaşlarımızın haklarının güvencesi olmuştur. Her zaman söylemlerini bilimin ışığında belirlemiştir. Tarih boyunca iktidarlar görevini hakkıyla yapan ve doğruları koşulsuz söylemekten çekinmeyen kurumların sesini kısmaya çalışmıştır. Bugün de durum budur. Bizlerin “Hayatta en gerçek yol gösterini bilimdir” ilkesinden başka ilkemiz yoktur. Bütün sorun da buradan çıkmaktadır.

Emin İncesoy: Aile sağlığı merkezleri özelinde pandemi sürecinde yaşanılan sorunlar nelerdir?

Selahattin Menteş: Aslında birinci basamak sistemi güçlü olan ülkeler bu pandemi sürecini daha iyi yönetmişlerdir. Ülkemizde ASM'ler maalesef sorunlarla boğuşmaktadır. Arkadaşlarımız gebe takibi, aşı takibi ve yoğun hasta temposu içerisindedir. Tüm bunlara ek bir de covid 19 aşıları çıkmıştır. Aşıdaki barkotlama ve prosedürler iş yükünü iyice artırmıştır. Tüm bunlara karşı meslektaşlarım aşı temininde sorun çıkmaması halinde çok başarılı bir görevi yetine getirmektedirler.

Emin İncesoy: Pandemi koşulları devam ederken okullarda yüz yüze eğitim başlatılacağı netleşmiş durumda. Tabip odası olarak okulların açılmasına nasıl yaklaşıyorsunuz?

Selahattin Menteş: Bizler her zaman örgün eğitimi savunduk. Yüz yüze eğitim kısmen de olsa iyice artan eşitsizliği ortadan kaldırabilir. Eğer önlemler uygun bir şekilde uygulanır ve düzenlemeler yapılır ise örgün eğitime geçilebilir. Aslında tüm bu süreçte en son kapatmayı düşüneceğimiz eğitim kurumları olmalıydı. Mutasyon süreci dikkatli bir şekilde izlenerek yüz yüze eğitime geçilmelidir.

Emin İncesoy: Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin yaşadığı belli başlı sorunlar nelerdir?

Selahattin Menteş: Pandeminin başından bu yana kişisel korunma malzemeleri başta olmak üzere pek çok konuda sorunlar yaşandı. Pandemide aktif çalışan sağlıkçıların ulaşım,barınma ve diğer konularda hiçbir destek sağlanmadı. Çocuklarımızı emanet edeceğimiz kimseleri bulamadık. Avrupa ülkeleri içerisinde en az sağlıkçı sayısına sahip olmamıza karşın kapasitelerimizin üstünde hasta olma , hatta ölme pahasına çalıştık. Tüm bu çalışmalar sonucunda bile maddi ve manevi olarak hakettiğimizi alamadık. Buna karşın bir seferberlik mantığı ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Emin İncesoy: Pandemi koşullarında halkın kendi sağlığını korumasında maliyeti düşük önlemler nelerdir?

Selahattin Menteş: Aslında pandemide en önemli unsur korunmadır. Maske, mesafe ve hijyen en önemli korunma yöntemleridir. Bu virüs insandan insana ve damlacık yöntemi ile bulaşıyor. Bu nedenle aşılama süreci tamamlanana kadar kalabalıklardan uzak durulmalı ve kalabalık oluşturulmamalıdır. Ülke nüfusunun yüzde 69-70 oranında aşılanması tamamlanana kadar önlemler devam etmelidir.

Emin İncesoy: Adana tabip odası olarak türkiye'de gündeme getirilen “anayasa” değişikliği tartışmalarından beklentileriniz nelerdir?

Selahattin Menteş: Adana Tabip Odası ve TTB olarak sağlıklı bireyin; fiziksel, ruhsal ve çevresel iyilik hali olduğunu biliyoruz. Bizler de demokrasi ve adaletin olduğu bir toplumda yaşamak istiyoruz. Ülkemizin demokratik, adil ve eşitlikçi bir anayasaya sahip olmasını isteriz. Atatürk ilke ve devrimlerinde parlementer sistemde yaşama isteğimiz ve mücadelemiz devam ediyor. Bugün ise sorunun anayasa olmaktan çok iş, ekmek, özgürlük ve sağlıklı toplum olduğunu düşünüyoruz. Tartışmaların ise sadece mevcudu konuşmaktan uzaklaştırmak İçin bir hamle olduğunu düşünmekteyiz.

Editör: TE Bilisim