Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında 90 gün küresel insani ateşkes talep eden kararı kabul etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 23 Mart'taki küresel ateşkes çağrısı ve 3 ay süren müzakerelerin ardından Fransa ve konseyin geçici üyelerinden Tunus tarafından hazırlanan ''Covid-19'' karar tasarısı oylamaya sunuldu.

Pandemi nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nde oylama yapılamadığı için üye ülkelere kararlarını bildirmeleri için 24 saat süre verildi ve karar 15 üyeli konseyde oy birliği ile kabul edildi.

Fransa ve Tunus tarafından hazırlanan iki sayfalık karar, Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) COVID-19'u  küresel bir salgın olarak ilan etmesinden 111 gün sonra kabul edildi.

Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen “Bu, Konsey içinde (birlik içinde) çok güçlü bir birlik sinyali ve Güvenlik Konseyi'nden dünyaya gönderdiğimiz için bir umut işareti” dedi.

Başbakan, ülkesinin Konsey başkanlığının ilk gününde lehte 15 oy kullandığını açıkladı.

'Dayanıklı insani duraklama'

Karar yoluyla Konsey, tüm tarafları, hayat kurtarıcı yardımın güvenli, engelsiz ve sürekli bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için, silahlı çatışmaları en az 90 günlük “kalıcı insani bir duraklamaya” katılmaya çağırdı.

Bununla birlikte, DAEŞ, El Kaide, El Nusra Cephesi ve Konsey tarafından belirlenen diğer terörist gruplar olarak bilinen aşırılık yanlısı grup IŞİD'e karşı devam eden askeri operasyonlar için hiçbir ateşkes uygulanmayacağını teyit etti.

Genel Sekreter'den, Birleşmiş Milletler'in 13 barışı koruma misyonuna ev sahibi ülkenin koronavirüsü içerme çabalarını desteklemesi ve BM'nin çatışma bölgelerinde ve insani kriz alanlarında salgını ele alma çabaları hakkında güncellemeler sunmasını istedi.

Kararda, ABD ve Çin arasında anlaşmazlığa neden olan ve BM Güvenlik Konseyi'ni kilitleyen Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) doğrudan atıfta bulunulmadı ancak ulusal ve uluslararası sağlık ve insani yardım çalışanlarının salgınla mücadeleye katkılarına değinildi.

Trump yönetimi, ''Çin yanlısı ve salgınla mücadelede başarısız olmakla'' eleştirdiği DSÖ'ye ilk olarak 14 Nisan'da fon desteğini kesmiş, 6 hafta sonra ise ABD'nin DSÖ'den ayrıldığını ve örgütle ilişkisini sonlandırdığını açıklamıştı.

Editör: TE Bilisim