BM'nin çalışma ajansı tarafından Pazartesi günü yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, iyileşme döneminde COVID-19 salgını nedeniyle kaybedilen işleri erkeklere göre daha az kadın geri kazanacak.

Daha Adil İnşa Etmek: COVID-19 iyileşmesinin merkezinde kadınların çalışma hakları, 2019 ve 2020 yılları arasında kadın istihdamının dünya genelinde yüzde 4,2 azaldığını ve 54 milyon işi temsil ettiğini vurguluyor. Erkekler ise yüzde üç düşüş ya da 60 milyon iş kaybı yaşadı.

Bu, 2019'a kıyasla bu yıl istihdamda 13 milyon daha az kadın olacağı, ancak çalışan erkek sayısının muhtemelen iki yıl önce görülen seviyelere yükseleceği anlamına geliyor.

Bu, erkek meslektaşlarının yüzde 69'una kıyasla, 2021'de dünyadaki çalışma çağındaki kadınların yalnızca yüzde 43'ünün istihdam edileceği anlamına geliyor.

ILO raporu, kadınların barınma, gıda hizmetleri ve imalat gibi kilitlenmelerden en çok etkilenen sektörlerde aşırı temsil edilmeleri nedeniyle orantısız iş ve gelir kayıpları gördüklerini öne sürüyor.

Bölgesel farklılıklar

Tüm bölgeler aynı şekilde etkilenmedi. Örneğin, araştırma, kadın istihdamının en çok Amerika'da vurduğunu ve yüzde dokuzdan fazla düştüğünü ortaya koydu.

Bunu yüzde dördün biraz üzerinde Arap Devletleri, ardından yüzde 3,8 ile Asya-Pasifik, yüzde 2,5 ile Avrupa ve yüzde 1,9 ile Orta Asya izledi.

Afrika'da erkek istihdamı 2019 ile 2020 arasında yalnızca yüzde 0,1 azalırken, kadın istihdamı yüzde 1,9 azaldı.

Azaltma çabaları

Pandemi boyunca, işlerini kaybetmelerini önlemek için önlemler alan ve mümkün olduğunca erken işgücüne geri dönmelerine izin veren ülkelerde kadınlar önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi.

Örneğin Şili ve Kolombiya'da yeni işe alınanlara ücret sübvansiyonları uygulandı ve kadınlar için daha yüksek sübvansiyon oranları sağlandı.

Kolombiya ve Senegal, kadın girişimciler için destek yaratan veya güçlendiren ülkeler arasındaydı.

Bu arada, Meksika ve Kenya'da kadınların kamu istihdam programlarından yararlanmalarını garanti altına almak için kotalar oluşturuldu.

ileri yapı

Ajans, bu dengesizlikleri ele almak için toplumsal cinsiyete duyarlı stratejilerin toparlanma çabalarının merkezinde olması gerektiğini söylüyor.

ILO'ya göre sağlık, sosyal hizmet ve eğitim sektörleri, özellikle kadınlar için önemli iş üreticileri olduğu için bakım ekonomisine yatırım yapmak çok önemlidir.

Ayrıca, bakım izni politikaları ve esnek çalışma düzenlemeleri, evde kadınlar ve erkekler arasında daha eşit bir iş bölümünü de teşvik edebilir.

Mevcut cinsiyet farkı, kapsamlı, yeterli ve sürdürülebilir sosyal korumaya evrensel erişime yönelik çalışmalar yapılarak da ele alınabilir.

Eşit değerde iş için eşit ücretin teşvik edilmesi de potansiyel olarak belirleyici ve önemli bir adımdır.

Ev içi şiddet ve işle ilgili toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve taciz, pandemi sırasında daha da kötüleşti ve kadınların işgücünde yer alma yeteneklerini daha da baltaladı ve rapor, bu belayı derhal ortadan kaldırma ihtiyacının altını çiziyor.

ILO, kadınların karar alma organlarına katılımını ve daha etkili sosyal diyaloğu teşvik etmenin de büyük bir fark yaratacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim