Araştırmacılar, önceki altı ayda Covid-19 teşhisi konan kişilerin depresyon, demans, psikoz ve felç gelişme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Daha önce bir Covid enfeksiyonu olanların üçte biri, psikolojik veya nörolojik bir durum geliştirmeye veya nüksetmeye devam etti.

Ancak hastaneye veya yoğun bakıma yatırılanların riski daha da yüksekti.

Bu muhtemelen hem stresin etkilerine hem de virüsün beyne doğrudan etki etmesine bağlı.

İngiliz bilim insanları ABD'deki yarım milyondan fazla hastanın elektronik tıbbi kayıtlarına ve aşağıdakiler dahil olmak üzere 14 yaygın psikolojik veya nörolojik durumdan birini geliştirme şanslarına baktılar:

  • beyin kanaması
  • inme
  • Parkinson
  • Guillain-Barré sendromu
  • demans
  • psikoz
  • duygudurum bozuklukları
  • anksiyete bozuklukları

Araştırmacılar, anksiyete ve duygudurum bozukluklarının Covid hastaları arasında en yaygın tanı olduğunu ve bunların çok hasta olma veya hastaneye götürülme deneyiminin stresine bağlı olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu açıkladı.

İnme ve bunama gibi durumların, virüsün kendisinin biyolojik etkilerine veya genel olarak vücudun enfeksiyona tepkisine bağlı olması daha muhtemeldi.

Covid-19, Parkinson veya Guillain-Barré sendromu (grip riski) riskinde artış ile ilişkili değildi.

Sebep ve sonuç

Çalışma gözlemseldi, bu nedenle araştırmacılar, Covid'in herhangi bir tanıya neden olup olmadığını söyleyemediler ve bazı insanlar önümüzdeki altı ay içinde ne olursa olsun inme veya depresyon geçireceklerdi.

Ancak Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Covid-19'u olan iki grupla - sırasıyla grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla - karşılaştırarak, Covid'in diğer solunum hastalıklarından daha fazla beyin rahatsızlığı ile ilişkili olduğu sonucuna vardı.

Katılımcılar, mümkün olduğunca karşılaştırılabilir hale getirmek için yaş, cinsiyet, etnik köken ve sağlık koşullarına göre eşleştirildi.

Hastalar, Covid'den sonra psikolojik veya nörolojik bir bozukluk geliştirme olasılığı diğer solunum yolu enfeksiyonlarından sonra% 16 ve gripten iyileşen insanlardan% 44 daha fazlaydı.

Üstelik, hasta Covid ile ne kadar ağır hasta olmuşsa, daha sonra akıl sağlığı veya beyin bozukluğu teşhisi alma olasılığı o kadar yüksek oluyordu.

Duygudurum, anksiyete veya psikotik bozukluklar tüm hastaların% 24'ünü etkiledi ancak bu, hastaneye başvuranlarda% 25, ​​yoğun bakımda olanlarda% 28 ve hasta iken deliryum yaşayanlarda% 36'ya yükseldi.

İnme, tüm Covid hastalarının% 2'sini etkiledi, YBÜ'ye kabul edilenlerin% 7'sine ve deliryum geçirenlerin% 9'una yükseldi.

Ve tüm Covid hastalarının% 0,7'sinde demans tanısı kondu, ancak bir semptom olarak deliryum yaşayanların% 5'i.

Alzheimer Araştırmaları İngiltere'nin araştırma başkanı Dr. Sara Imarisio şunları söyledi: "Önceki çalışmalar, bunama hastalarının şiddetli Covid-19 geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Bu yeni çalışma, bu ilişkinin diğer yönde de geçerli olup olmayacağını araştırıyor.

"Çalışma, bu ilişkinin nedenine odaklanmıyor ve araştırmacıların bu bulguların altında yatan şeyin temeline inmesi önemli."

Oxford Üniversitesi'nden nöroloji profesörü Masud Husain, virüsün beyne girip doğrudan hasara neden olduğuna dair kanıtlar olduğunu açıkladı.

Kan pıhtılaşmasını etkileyerek felçlere yol açabilecek başka dolaylı etkileri olabilir. Ve enfeksiyona yanıt verirken vücutta meydana gelen genel iltihaplanma beyni etkileyebilir.

Bu durumlardan bir veya daha fazlasını geliştiren insanların üçte birinden fazlası için bu, onların ilk teşhisiydi.

Ancak araştırmacılar, önceden var olan bir sorunun nüksetmesi olsa bile, bunun Covid'in hastalık olayına neden olma olasılığını dışlamadığını söylediler.

King's College London Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü'nden Prof.Dame Til Wykes, "Çalışma, Covid-19 teşhisinin sadece solunum semptomlarıyla ilgili olmadığını, aynı zamanda psikiyatrik ve nörolojik problemlerle de ilgili olduğunu doğruluyor.

"Teşhisten altı ay sonra bakıldığında," art-etkilerin "beklenenden çok daha geç ortaya çıkabileceğini gösterdi - bu, Long Covid'den muzdarip olanlar için şaşırtıcı olmayan bir şey.

"Beklendiği gibi sonuçlar hastaneye yatırılanlarda daha ciddi olsa da, çalışma hastaneye yatırılmayanlarda da ciddi etkilerin görüldüğüne işaret ediyor."

Editör: TE Bilisim