Çukurova Belediyesi, kadının sosyal hayatın içerisinde yeterince yer alması ve haklarını koruması adına yürüttüğü pozitif ayrıma bir yenisini daha ekledi. Türkiye ve dünyadaki en kapsamlı insan hakları eğitim çalışmalarından biri olan “Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı” kursunu başlatan Çukurova Belediyesi’nin Tesisler Müdürlüğü, kadın haklarını kadınlara en doğru uzmanlar tarafından anlatıyor.

Bülent Ecevit Sanat Parkında gerçekleşen eğitimlere kadınların ilgisi büyük oldu. Verilen kurslarla kadınların haklarını daha iyi anlamaları ve güçlenmeleri konusunda farkındalık yaratmasının amaçlandığı eğitimler 16 hafta sürecek.

Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlüğü, kadınların özel ve kamusal alanlarda haklarını kullanabilmesi, hak ihlallerini önleyebilmesi ve toplumsal, hukuki, siyasi değişime yönelik örgütlenmeler oluşturabilmesine katkıda bulunmak amacıyla, “Kadının İnsan Hakları Eğitimi” konulu kurs başlattı. Ailenin korunması, iletişim ve medeni haklar ve sorunlar karşısında kendisini savunacağı anayasal kanunları hukuk dilinde değil de, tüm kadınların anlayacakları bir dilde ve oyunlarla öğretmeyi amaçlayan kursa kadınlar büyük ilgi gösterdi. Çarşamba günleri gerçekleşen ve 4 ay sürecek olan kursta, kadınların haklarını bilmesi ve dayanışmacı bir bakış açısıyla, birlikte öğrenmenin ve tartışmanın değerli olduğu gerçeğinden yola çıkarak eğitimler veriliyor.

Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet, bu şiddete karşı stratejiler, iletişim, doğurganlık hakları, anayasal ve medeni haklar, toplumsal cinsiyete duyarlı çocuk eğitimi ve çocuk hakları, kadının ekonomik hakları, kadın ve cinsellik, kadın ve siyaset ile kadın örgütlenmesi gibi başlıklarla süren programda kadınlar hem birlikte öğreniyor, hem de deneyimlerini paylaşıyor. Böylece kadınlar eşit yurttaşlar olarak haklarını bileceği, geleneklerle çerçevelenmiş ‘sözlü’ yasalar değil, ulusal ve uluslararası yazılı yasalarla koruma altına alınmış haklarını öğreneceği, bunu günlük hayata geçirecek stratejiler geliştirebileceği formüllerin anlatıldığı kurslar, Çukurova Belediyesi’nin Bülent Ecevit Sanat Parkı’nda gerçekleşiyor.

Eğitimlere katılım gösteren kadınlar, Belediye Başkanı Soner Çetin’e kadın odaklı düşüncesinden dolayı teşekkür ederek, bu kursu Adana’ya getirilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Çukurova Belediyesi adına eğitimleri veren ve kurs hakkında çalışmaları anlatan Sosyal Hizmetler Uzmanı Aslı Taşdemir Kardaş, belediye olarak kadınlara karşı her zaman duyarlı proje ve çalışmalar yapıldığını söyleyerek, özellikle Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin’in kadınlar için gösterdiği pozitif ayrımın örnek bir belediyecilik düşüncesi olduğunu belirtti. Başta kadın temalı dernek ve örgütlere, Baro’nun kadın Hakları Komisyonu gibi pek çok guruba bu kursları vereceklerini açıklayan eğitmen Aslı Taşdemir Kardaş, tüm kadınları bu kurs çalışmalarına katılmaya davet ederek, haklarını öğrenmelerini ve bunu nasıl kullanacaklarını fark etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Kurslarda kadınların kendi kendini güçlendirmesine destek olmayı amaçladıklarını, Türkiye ve Dünyadaki en yaygın, sürdürülebilir ve kapsamlı insan hakları eğitim programlarından biri olan, 1995 yılından bu yana Türkiye genelinde ve Kıbrıs’ta 15 binden fazla kadına ulaşıldığının altını çizen sosyal Hizmetler Uzmanı ve kurs eğitmeni Kardaş, eğitimleri tamamlayan kadınlara MEB onaylı sertifika alarak, onların da başka kadınlara ulaşmasını sağlayacaklarını ifade etti.  

Editör: Haber Merkezi