CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya Ankara ve Türkiye genelinde ödenek yetersizliğinden tamamlanamayan okulları ve Covid-19 pandemisinde derslik ihtiyacını gündeme getirdi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın Açıklaması:

Covid-19 pandemisi sürerken okulların yüz yüze eğitim-öğretime başlaması, derslik yetersizliğini yeniden gündeme getirdi.  Ankara ilimizde de teslim tarihi gecikmiş, inşaatı durmuş okullarla ilgili velilerden çok sayıda şikayetler gelmeye başladı.

Ankara Mamak ilçemizdeki 29 Ekim Ortaokulu da süresi içinde Milli Eğitim Bakanlığına teslim edilmeyen okullardan sadece birisidir. Yerinde yaptığımız inceleme sonucu 15.09.2019 tarihinde teslim edilmesi gereken okulun ödenek yetersizliğinden inşaatının durduğu, ödenek verilmezse 2020-2021 eğitim-öğretim yılı sonunda da teslim edilmesinin söz konusu olmadığını öğrendik.

Okulun açılmasını bekleyen velilerle de görüştük. Veliler çocuklarını zor şartlar altında uzak mahallelerdeki okullara götürüp getirmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

Mahallelerindeki 40 derslikli okulun teslim tarihi üzerinden bir yıl geçmesine rağmen açılmamasının hayal kırıklığını yaşıyorlar. Okulun açılış tarihinin belirsizliği de veli ve öğrencileri tedirgin ediyor.

Ankara’da ödenek yetersizliğinden tamamlanamayan çok sayıda okul var…  Ankara Valiliğinden ödenek yetersizliğinden teslim edilemeyen okulların bilgilerini istememize rağmen maalesef yanıt alamdık.

Ancak kendi imkanlarımızla Ankara’daki okullar için yaptığımız araştırma sonucu, ihalesi 2018 yılında yapılmış, ihale süreci yaklaşık 350 gün olan ve Milli Eğitim Bakanlığına henüz teslim edilmeyen 129 temel eğitim, 25 de ortaöğretim okulu bulunmaktadır.

Bu okulların bir kısmının ödenek yetersizliğinden tamamlanmadığı, bir kısmının da ruhsat sorunundan kaynaklı sorunlar yaşandığı bilgisine ulaştık.

Ankara Keçiören İlçemizde 2018-2019 öğretim yılı sonunda yenilenmek üzere yıkılan yaklaşık 20 okul hala tamamlanmadı.

Yine Keçiören İlçemizde 2020-2021 eğitim-öğretim yılında tamamlanması planlanan Paşa Necati, Çizmeci, İbrahim Akoğlu, Uygular ve Hüseyin Güllüoğlu ( Ek Binası) okulları ödeneksizlikten teslim alınamadı.

Ankara Çankaya Eşref Bitlis Ortaokulu

İhale Tarihi:  07.09.2018

İşin Süresi: 300 gün

İş Bitim Tarihi: Ağustos 2019

Mehmet Memişoğlu İlkokulu ve Mamak Ege Mahallesi Merkez Ortaokulu…

İhale Tarihi: 10.09.218

İş Bitim Tarihi: 13.08.2019

Ankara Çankaya İlçesi 4 Adet İlk ve Ortaokul

(Fatma Yaşar Ören İ.O.- Abdurrahman Şengül İ.O. –Ahmet Vefik Paşa İ.O. – Rauf Orbay Y.O.O.)

İhale Tarihi: 12.03.2018

İşin Süresi: 430 gün

İş Bitim Tarihi: Mayıs 2019

Bu durum sadece Ankara’yla sınırlı değil. Ülkenin dört bir yanında teslim tarihini dolmuş ancak bitirilememiş,  inşaatı da durdurulmuş okullarımız var. Okul inşaatlarını tamamlamayıp ek süre alan firmalar, gecikmenin nedeni olarak ödenek yetersizliği gösteriyorlar.

Aylardır Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilsin diye çağrı yaptık ancak yetkililerin umurunda olmadı. Eğitim-öğretimin umurlarında olmadığını 18 yıldır eğitim yatırımlarına ayırdıkları bütçeden de rahatlıkla görebiliyoruz. AKP iktidara geldiğinde eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2020 yılında eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 4,65’e kadar düştü.

2021 bütçesinde ise eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 7,69 olarak belirlendi. Bu rakamın da çok yetersiz oldu ortadadır.

Biz AKP’den eğitim-öğretime hak ettiği payı ayırmasını zaten beklemiyoruz. Ancak 2021 bütçesinde eğitim yatırımlarına ayrılan payın AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılındaki seviyeye çekilerek, en az 17,18 olmamasını istiyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerini dikkate aldığımızda Covid-19 pandemisi koşullarında her sınıfta 15 öğrencinin eğitim-öğretim görmesi gerek. İkili eğitim yapılması halinde bile en az 212 bin 329 dersliğe ihtiyaç duyulmaktadır.

Gerçek sayıya ulaşmak için TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vererek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da konuyu sorduk. Bir kez de burada soruyorum.

  1. Türkiye genelinde taahhüt edilen süre içinde tamamlanmamış, inşaatı devam eden kaç okul vardır?
  2. Süresi içinde inşaatı tamamlanmayan okulların illere göre dağılımı nasıldır?
  3. Okulların yer teslim tarihi ve iş bitim tarihleri nedir?
  4. Okulların zamanında teslim edilememesinin nedenleri nelerdir?
  5. Firmaların okulları zamanında teslim edememe gerekçesi olarak ödenek yetersizliğini göstermeleri doğru mudur?
  6. Kaç okul inşaatı ödenek yetersizliğinden tamamlanamamıştır?

AKP, 18 yıllık iktidarında eğitim devrimlerini yok etmek için var gücüyle çabaladı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yılını kutlarken derslik sorununun hala çözülememiş olması herkesin yüreğini sızlatmalıdır.

Cumhuriyeti ve Cumhuriyet devrimlerini içine sindiremeyenler şunu bilsinler ki Cumhuriyeti kuran halk iradesi, onu yaşatacak ve en görkemli şekilde de kutlayacaktır.

Cumhuriyet ve devrimleri ilelebet yaşayacaktır.

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

28 Ekim 2020

Editör: TE Bilisim